7
Τεχνολογία

Ο σωστός τρόπος να φορτίζεις το κινητό στο αυτοκίνητο

Ο σωστός τρόπος να φορτίζεις το κινητό στο αυτοκίνητο
Η φόρτιση του smartphone στο αυτοκίνητο μπορεί να βλάψει τη συσκευή σου. Μάθε γιατί θα πρέπει να μην το κάνεις, αλλά και πώς μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια!

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κατά καιρούς στη θέση να βλέπουμε τη μπαταρία του smartphone μας να μειώνεται, αλλά να είμαστε μακριά από σπίτι και δουλειά, ώστε να το φορτίσουμε. Για όσους μετακινούμαστε καθημερινά με το αυτοκίνητο από και προς τη δουλειά, η φόρτιση στο αυτοκίνητο είναι μια καλή λύση, μιας και για τη φόρτιση φροντίζει η… κίνηση! Ακόμη και μισή ώρα φόρτισης είναι αρκετή για να φορτίσει τη μπαταρία αρκετά ώστε να μας βγάλει για μερικές ώρες επιπλέον. Όμως δεν είναι η καλύτερη λύση.

Οι περισσότεροι εξ ημών χρησιμοποιούν κάποιον φορτιστή αυτοκινήτου για τη φόρτιση των συσκευών τους, αλλά ελάχιστοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τον επίσημο φορτιστή του κατασκευαστή (του smartphone). Μπορεί φαινομενικά να είναι όλοι οι φορτιστές ίδιοι, αλλά αυτό δεν ισχύει για πολλούς λόγους.

Το βασικό πρόβλημα των φορτιστών είναι η σταθερότητα του ρεύματος που παρέχουν. Πρακτικά όλοι οι φορτιστές αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένοι για να συνδέονται στην υποδοχή που γνωρίζουμε ως “αναπτήρα”. Αυτή η παροχή δίνει 12 Volts, αλλά έχει σχεδιαστεί πριν από πολλές δεκαετίες για… αναπτήρα, επομένως δεν είναι σταθερή, με τον ίδιο τρόπο που τα φώτα του αυτοκινήτου αυξομειώνουν την έντασή τους όταν ανάβει ο κινητήρας. Όλα τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και καταναλώνουν αρκετή ισχύ ώστε η παροχή των 12V να μην είναι καθόλου σταθερή. Το κύριο πρόβλημα είναι οι στιγμιαίες υπερτάσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 12V. Αν ο φορτιστής είναι φθηνός και κακοσχεδιασμένος, χωρίς συστήματα σταθεροποίησης της τάσης, τότε μπορεί να στείλει στο κινητό πολύ περισσότερα από τα 5V τα οποία είναι το στάνταρ για φόρτιση και να προκαλέσει ζημιά.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της υπερθέρμανσης. Οι φθηνοί “no-name” φορτιστές έχουν χαμηλό όριο στα Ampere που μπορούν να δώσουν, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται εάν το smartphone έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αν δεις ότι ο φορτιστής ζεματάει, απλά πέταξέ τον σε έναν κάδο ανακύκλωσης συσκευών και μπες σε αυτή τη σελίδα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ για να βρεις επώνυμους φορτιστές.

Τρίτος λόγος, ο οποίος δεν είναι ακριβώς πρόβλημα, είναι το ότι πολλά smartphones τελευταίας γενιάς έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι οι παλιές συσκευές, με συστήματα Fast Charge. Οι φθηνοί φορτιστές δεν υποστηρίζουν τέτοιες λειτουργίες και δεν πρόκειται να δεις τη γρήγορη φόρτιση που έχεις συνηθίσει από τον εργοστασιακό φορτιστή στο σπίτι ή στο γραφείο. Κι αυτό είναι κρίμα γιατί μπορεί σε 30 λεπτά διαδρομής, με έναν φθηνό αργό φορτιστή να σου φορτίσει το κινητό από το 25% στο 30%, ένας fast charger όμως μπορεί σε αυτά τα 30 λεπτά να πάει το κινητό σου από το 25% στο 100%! Επένδυσε σε έναν ποιοτικό φορτιστή αυτοκινήτου με συμβατό σύστημα fast charge με αυτό του κινητού σου, και δεν θα μείνεις ποτέ από μπαταρία!

Τέλος, ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αρκετοί δεν παρατηρούν είναι το ότι οι φθηνοί φορτιστές συνεχίζουν και καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν δεν υπάρχει κινητό συνδεδεμένο, λόγω κακής σχεδίασης και φθηνών εξαρτημάτων. Αν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο καθημερινά, ίσως να μην το προσέξεις, αλλά αν τύχει και το αφήσεις μερικές μέρες ακινητοποιημένο, ίσως προσέξεις πως η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει αδειάσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Και ο φταίχτης θα είναι ο φθηνός φορτιστής!

Για να είσαι πάντοτε ήσυχος για τη φόρτιση, επένδυσε στον “εργοστασιακό” φορτιστή αυτοκινήτου και μην εμπιστεύεσαι λύσεις αγνώστου ταυτότητος. Τελικά, το smartphone αλλά και το αυτοκίνητό σου θα σε ευγνωμονούν!