7
Τεχνολογία

Οι αναλφάβητοι του μέλλοντος θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν AI

Οι αναλφάβητοι του μέλλοντος θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν AI
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξαπλώνονται ραγδαία και αποδεικνύονται εργαλεία μεγάλης αξίας. Σύντομα, μπορεί η πρόσληψή σου να εξαρτάται από το αν μπορείς να χειριστείς τέτοια εργαλεία AI.

Η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης έγινε με εκρηκτικό τρόπο. Η τεχνολογία έχει από πίσω της δεκαετίες εξέλιξης, αλλά τα συστήματα AI έπρεπε – δυστυχώς – να περιμένουν την τεχνολογία (σε επίπεδο hardware) να φτάσει την απαραίτητη πολυπλοκότητα και ταχύτητα για να αρχίσουν να παράγονται απτά αποτελέσματα. Τώρα, όμως, έχουμε δει τα πρώτα (αρκετά) συστήματα και το μέλλον, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό. Η πραγματικότητα είναι πως βρισκόμαστε μόλις στην ανατολή αυτής της τεχνολογίας. Πάντως, έρευνα της Goldman Sachs αναφέρει πως η AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – αν και αυτό δεν αποκλείει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ήδη έχουμε σημαντικές αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα, με πολλές εταιρείες να διαβλέπουν το μέλλον τους μέσα από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αφαιρώντας αρκετούς υπαλλήλους. Όχι, όμως, όλους!

Ένα από τα πρώτα παραδείγματα έρχεται από την πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία WPP, η οποία συνεργάζεται με την Nvidia για να εισάγει την τεχνολογία AI για να παράγει διαφημίσεις και καμπάνιες για τους πελάτες της. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι το ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας που δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, θα πρέπει να τη μάθουν άμεσα.

Παράλληλα, ο όρος “AI” έχει καταλήξει να περιέχεται σχεδόν σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη κορυφαίου στελέχους οποιασδήποτε εταιρείας! Τα στοιχεία του Business Insider δείχνουν πως ήδη πάνω από 50 αμερικάνικες εταιρείες ανέφεραν τη λέξη “ChatGPT” στις τριμηνιαίες εκθέσεις του Μαΐου! Ταυτοχρόνως, βλέπουμε πολλές εταιρείες να έχουν βάλει το τμήμα IT τους να ετοιμάζει (ή να προετοιμάζει) εξειδικευμένες εφαρμογές βασισμένες στο framework του ChatGPT! Είναι ολοφάνερο πως κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της δίνει μεγάλη αξία στο AI, ενώ και οι υπάλληλοι ήδη έχουν αρχίσει και αξιολογούνται με βάση τις γνώσεις τους στον χειρισμό συστημάτων AI, και μάλιστα με μεγάλη βαρύτητα. Σημειωτέον πως στις ΗΠΑ ο μισθός ενός “prompt engineer”, δηλαδή ειδικού στη δημιουργία εντολών σε συστήματα AI, ήδη ανέρχεται σε 375 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, ενώ δεν απαιτεί καν πτυχίο πληροφορικής!

Αντιθέτως με τις προβλέψεις, όμως, δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους εργαζόμενους! Οι έρευνες έχουν δείξει πως κάτω από το 15% των εργαζομένων έχουν δοκιμάσει ένα chatbot, ενώ πάνω από το 60% γνωρίζουν την ύπαρξη του ChatGPT, και πάνω από 79% πιστεύει πως θα αναγκαστεί να μάθει περισσότερα για τα εργαλεία AI.

Στις στατιστικές κρύβεται και το μεγάλο παράδοξο· ακριβώς όπως είχε γίνει και πριν από δεκαετίες, όταν οι εργαζόμενοι ένιωθαν πως έπρεπε να μάθουν τον χειρισμό υπολογιστή, αλλά ελάχιστοι έκαναν τον κόπο να αγοράσουν ή έστω να δοκιμάσουν έναν. Αλλά και έρευνα της Salomons από το 2021 δείχνει πως το 60% των σημερινών επαγγελμάτων δεν υπήρχε το 1940. Η εκβιομηχάνιση και ο αυτοματισμός δημιούργησε εντελώς νέες βιομηχανίες, ενώ προσέθεσε και πολλά νέα επαγγέλματα (πχ web designers). Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Σχεδόν όλοι φαίνεται πως έχουν έστω ακούσει για το ChatGPT ή για παρόμοια συστήματα, σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν το ότι στο μέλλον θα είναι απαραίτητη γνώση, αλλά ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο, όχι να μάθουν, αλλά ακόμη και να δοκιμάσουν ένα από τα δωρεάν συστήματα που υπάρχουν διαθέσιμα!

Πολλοί ίσως νιώθουν φόβο απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, ίσως ακόμη και να αντιδρούν στην ιδέα. Όλες οι ενδείξεις, όμως, οδηγούν σε μία και μοναδική πρόβλεψη: στο μέλλον, οι εταιρείες θα μειώσουν τους υπαλλήλους τους, στρεφόμενες προς το AI, και αυτοί που θα είναι πολύτιμοι θα είναι οι υπάλληλοι που θα έχουν τα απαραίτητα skills για τον χειρισμό τέτοιων εργαλείων. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την Τεχνητή Νοημοσύνη και για όσους θα μπορούν να την εκμεταλλευτούν!