4
Υγεία & Fitness

Τα νέα έξυπνα ρούχα ανιχνεύουν την εξάντληση λόγω υπερβολικής άσκησης!

Τα νέα έξυπνα ρούχα ανιχνεύουν την εξάντληση λόγω υπερβολικής άσκησης!
Νέες τεχνολογίες αισθητήρων φέρνουν απίστευτες δυνατότητες σε αθλητικά ρούχα. Πλέον το αθλητικό σου κολάν ή σορτς θα μπορούν να σε πληροφορούν αν το παράκανες με τη γυμναστική!

Τα αθλητικά ρούχα έχουν αρχίσει, εδώ και λίγα χρόνια, και αποκτούν αισθητήρες. Όμως οι σημερινοί αισθητήρες είναι ξεχωριστές συσκευές οι οποίες, όσο μικροσκοπικές κι αν είναι, μπαίνουν μέσα στα ρούχα, είτε σε ειδικές θήκες, είτε κάτω από αυτά. Η τεχνολογία τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα: την δημιουργία νημάτων τα οποία θα αποτελούν τα ίδια τους αισθητήρες, εκτοξεύοντας τις δυνατότητες μέτρησης των συστημάτων!

Η ιστορία μας ξεκινά στο ETH της Ζυρίχης, όπου μια ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν νέο αισθητήρα ο οποίος είναι… νήμα! Αυτό το ριζοσπαστικό νήμα αποτελείται από έναν πυρήνα κατασκευασμένο από ένα ειδικό αγώγιμο τύπο καουτσούκ, ο οποίος είναι τυλιγμένος από ένα άκαμπτο πολύ λεπτό μονωμένο καλώδιο σε σπιράλ. Οι δύο αυτές ίνες λειτουργούν ως ηλεκτρόδια και δημιουργούν ηλεκτρικό πεδίο. Η ίνα αυτή ως σύνολο είναι ένας ιδιαίτερος πυκνωτής, ο οποίος αλλάζει χωρητικότητα ανάλογα με την κάμψη ή την τάνυση του νήματος. Μάλιστα, για τον πυρήνα διάλεξαν ένα ιδιαίτερο είδος καουτσούκ το οποίο αυξάνει σε όγκο όταν τεντώνεται!

Οι ερευνητές έβαλαν αυτό το νήμα σε διάφορα είδη αθλητικών ρούχων – τα οποία παραδοσιακά είναι κολλητά – και μπόρεσαν να καταγράψουν με ακρίβεια τις κινήσεις του σώματος, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ενόχληση του αθλητή. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε αθλητικό κολάν, ενώ η επικοινωνία του αισθητήρα ήταν ασύρματη, με smartphone, για την οποία χρησιμοποίησαν το ίδιο νήμα το οποίο έραψαν σε κατάλληλο σχήμα για να σχηματίσουν κεραία!

Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι κινούνται διαφορετικά όταν αρχίζουν και κουράζονται, και το ίδιο ισχύει, για παράδειγμα, και στο τρέξιμο. Τα βήματα γίνονται μικρότερα αλλά και χαλάει ο ρυθμός. Αυτές τις ενδείξεις μπορεί να τις καταγράψει ο νέος αισθητήρας, δίνοντας στο αντίστοιχο app την ικανότητα να καταλάβει πότε ο χρήστης έχει αρχίσει και κουράζεται! Τα ηλεκτρικά σήματα επιδεικνύουν σαφείς αλλαγές καθώς ο χρήστης κουράζεται, κι αυτό δεν είναι στη θεωρία αλλά έχει δοκιμαστεί στην πράξη, καθώς οι ερευνητές όντως δοκίμασαν το αθλητικό κολάν! Βέβαια, ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να εμφανιστεί κάποιο προϊόν με αυτό το νήμα, ενώ θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές και συλλογή περισσότερων δεδομένων.

Ο απώτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας του ETH είναι να δημιουργήσουν την υποδομή για την ενσωμάτωση των αισθητήρων μέσα στα ίδια τα ρούχα, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός ρούχου και αισθητήρα, ενώ με το νήμα η κατασκευή των αισθητήρων γίνεται ιδιαιτέρως απλή υπόθεση, καθώς μιλάμε για απλό ράψιμο! Οι κατασκευαστές αθλητικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να ενσωματώσουν ειδικές διατάξεις από το εν λόγω νήμα στα ρούχα τους, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με ελάχιστο επιπλέον κόστος.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά των αισθητήρων και του αθλητικού εξοπλισμού με τέτοιες δυνατότητες είναι μεγάλη, αλλά το κόστος είναι αντιστοίχως υψηλό, κάτι που περιορίζει τη χρησιμότητα των αισθητήρων στον επαγγελματικό αθλητισμό. Παράλληλα, μιλάμε για εξωτερικές συσκευές, οι οποίες μπορεί να έχουν μικρύνει τα τελευταία χρόνια, δεν παύουν όμως να είναι άβολες. Οι αθλητές έχουν ανάγκη για πιο βολικούς αισθητήρες, ενώ πολλοί ερασιτέχνες αθλητές περιορίζονται από το κόστος. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για φθηνούς και “αόρατους” αισθητήρες, οι οποίοι θα μπορούν να βρουν και άλλες χρήσεις, όπως προληπτικά σε βαριά επαγγέλματα ή στην αποκατάσταση τραυματισμών!