13
Επιστήμη & Έρευνα

Παίξε το retro game της NASA και μάθε για το νέο τηλεσκόπιο!

Παίξε το retro game της NASA και μάθε για το νέο τηλεσκόπιο!
Η NASA έφτιαξε ένα video game με αισθητική 80s και σε περιμένει να παίξεις δωρεάν και να μάθεις για τους γαλαξίες, τους πλανήτες και το νέο της τηλεσκόπιο, το Roman Space Observer!

Η NASA φαίνεται πως περνάει μια από τις καλύτερες περιόδους της ύπαρξής της. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που οι περισσότεροι εξ ημών δεν έχουμε δει ποτέ, ενώ και οι παλιότεροι είχαν να δουν από τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Η NASA βρίσκεται στην ευτυχή θέση να βλέπει πολλά από τα projects της να λειτουργούν, κάνοντας μια συνεχόμενη αλυσίδα επιτυχιών. Αρκεί να αναφέρουμε λίγα από τα πιο πρόσφατα: το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, την επιτυχημένη προσεδάφιση του Mars Perseverance, τις διαστημικές βολίδες στον Δία και τον Κρόνο, τα αντίστοιχα probes στον Πλούτωνα και σε αστεροειδείς, ακόμη και οι πετυχημένες εκτοξεύσεις της SpaceX, όλα βοηθούν τη NASA!

Ακόμη και η SpaceX – αλλά και οι άλλες εταιρείες οι οποίες ετοιμάζουν τα δικά τους οχήματα και πυραύλους – έχουν απαλλάξει τη NASA από ένα διπλό μπελά: είτε να συντηρεί ένα στόλο οχημάτων, όπως έκανε παλαιότερα με το διαστημικό λεωφορείο, είτε να αναγκάζεται να βασίζεται σε πεπαλαιωμένες τεχνολογίες άλλων κρατών, όπως τα Soyuz της Ρωσίας. Πλέον η NASA έχει την ευχέρεια να επικεντρώνεται στα σημαντικά! Αλλά στα πολύ σημαντικά συγκαταλέγεται και η επιμόρφωση του κοινού για τις αποστολές και τα προγράμματά της. Αυτός είναι και ο λόγος που ετοίμασε ένα… video game, για να ενημερώσει και να διασκεδάσει ταυτοχρόνως το κοινό για το επόμενό της project, το Nancy Grace Roman Space Telescope, ένα νέο τηλεσκόπιο το οποίο έχει στόχο το να μελετήσει δύο απόκρυφες πτυχές του σύμπαντος, την σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη!

Το νέο τηλεσκόπιο πρόκειται να εκτοξευτεί στο εγγύς μέλλον, με την ημερομηνία να μην έχει οριστεί ακόμη, αλλά η NASA θέλει να το έχει σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2027. Το νέο αυτό τηλεσκόπιο θα λειτουργεί πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το Hubble, αλλά – προφανώς – η τεχνολογία του θα είναι τρεις δεκαετίες νεότερη, κάτι που θα του επιτρέπει να καταγράφει εικόνες 200 φορές μεγαλύτερης ανάλυσης από αυτές του διάσημου διαστημικού τηλεσκοπίου.

Το ίδιο το παιχνίδι είναι πολύ απλό φαινομενικά, τρέχει μέσα στον browser, δεν χρειάζεται ειδικές δεξιότητες, αλλά είναι απίστευτα εθιστικό. Ως παίκτης, έχεις τον έλεγχο του διαστημικού τηλεσκοπίου, αλλά μη φανταστείς τίποτα περίπλοκο! Απλά κινείς το “στόχαστρο” δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω με τα βελάκια του πληκτρολογίου, και πατώντας το Space παίρνεις “λήψη”. Ο σκοπός είναι να καταγράψεις τα ουράνια σώματα και φαινόμενα που περνούν από την οθόνη, τα οποία είναι γαλαξίες, supernovae, εξωπλανήτες, ορφανούς εξωπλανήτες, μαύρες τρύπες, σκοτεινή ύλη, αλλά και το James Webb! Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 60 δευτερόλεπτα μόλις, και μέσα σε αυτά θα πρέπει να καταγράψεις όσα περισσότερα τέτοια σώματα μπορείς! Όσο κι αν ακούγεται απλό, είναι τρομερά εθιστικό και μπορείς να περάσεις ώρες παλεύοντας να βρεις αυτή την μαύρη τρύπα ή το JWST για να ανεβάσεις το score σου. Παράλληλα, το παιχνίδι έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μιας και τα ουράνια σώματα που κυνηγάς έχουν την ίδια δυσκολία με τα πραγματικά – για παράδειγμα, η σκοτεινή ύλη και οι μαύρες τρύπες είναι πρακτικά αθέατες, ενώ οι supernovae εμφανίζονται ξαφνικά και εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα.

Αν “ψήθηκες” και θέλεις κι εσύ να παίξεις το παιχνίδι της NASA, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς τη σελίδα https://roman.gsfc.nasa.gov/game/ και να ξεκινήσεις το μαγικό ταξίδι της γνώσης του διαστήματος! Θα το απολαύσεις!