4
Υγεία & Fitness

Βάλε κουμπί SOS στο smartwatch σου!

Βάλε κουμπί SOS στο smartwatch σου!
Τα smartwatches μπορούν πλέον να κάνουν και κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Μάθε πώς να ρυθμίσεις το δικό σου!

Εδώ και αρκετά χρόνια όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα κινητό τηλέφωνο μαζί τους. Πρακτικά, το κινητό είναι από τα πράγματα που κανένας δεν αποχωρίζεται ποτέ. Αυτό το γεγονός του δίνει μια ιδιαίτερη δύναμη. Πλέον, όμως, το smartphone έχει αρχίσει να αποκτά έναν νέο σύντροφο: το smartwatch. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα smartwatch στον καρπό τους, το οποίο τους μεταφέρει ειδοποιήσεις και μηνύματα από το smartphone, ενώ έχει και δικές του λειτουργίες όπως η καταγραφή καρδιακών παλμών και άλλων ζωτικών λειτουργιών. Το γεγονός πως το smartwatch βρίσκεται μόνιμα στο χέρι σου (εκτός των περιόδων φόρτισης) το κάνει ιδανικό και για μια άλλη λειτουργία: το SOS!

Το κουμπί “SOS” το έχουμε δει σε μεμονωμένες συσκευές για ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους! Για παράδειγμα, αν είσαι μόνος στο σπίτι και σου συμβεί κάτι, μπορεί να μην είσαι σε θέση να πας μέχρι το πλησιέστερο τηλέφωνο ή το σημείο που έχεις αφήσει το κινητό σου, για να καλέσεις για βοήθεια. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το να έχεις πάει για πεζοπορία και να χαθείς ή να μην είσαι σε θέση να γυρίσεις πίσω.

Οι κλήσεις που μπορεί να κάνει το κουμπί SOS είναι δύο ειδών: η πρώτη αφορά κλήση στην αστυνομία, την πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ, ενώ η δεύτερη την ειδοποίηση κάποιων συγκεκριμένων δικών σου ανθρώπων. Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις μπορεί στις πληροφορίες να περιλαμβάνεται και το στίγμα σου από το GPS!

Ακόμη και αν το smartwatch σου έχει αυτή τη δυνατότητα (τα περισσότερα το έχουν), θα πρέπει να το ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία. Και βέβαια, το ιδανικό είναι το ίδιο το smartwatch να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κλήσεις εκτάκτου ανάγκης, ακόμη και χωρίς το smartphone σου. Ας δούμε πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στα πιο δημοφιλή smartwatches.

Apple Watch

Η Apple έχει φροντίσει να εφοδιάσει το Apple Watch με πολλές λειτουργίες πάνω στη λογική του SOS button. Για αρχή, αν κρατήσεις πατημένο το πλαϊνό κουμπί του Watch, θα εμφανιστούν τρεις επιλογές: απενεργοποίηση, ιατρική ταυτότητα, και τέλος “Emergency SOS”. Αν τραβήξεις το τελευταίο προς τα δεξιά, θα γίνει κλήση. Επίσης μπορείς απλά να κρατήσεις πατημένο το πλαϊνό κουμπί μέχρι να εμφανιστεί η αντίστροφη μέτρηση, αν δε μπορείς να χειριστείς την οθόνη.

Υπάρχει και η επιλογή να ειδοποιηθούν δικοί σου άνθρωποι, αλλά αυτούς θα πρέπει να τους προσθέσεις μέσα από το Health του iPhone. Θα πρέπει να μπεις στο Medical ID, να πατήσεις Edit και να κατέβεις στο Emergency Contacts. Εκεί θα πρέπει να βάλεις τις επαφές που θέλεις. Θα πρέπει να έχεις κατά νου πως αν κάνεις κλήση SOS, το Apple Watch θα μοιράζεται την τοποθεσία σου με όλους τους ανθρώπους που έβαλες στη λίστα των επαφών ανάγκης. Στην οθόνη θα εμφανίζεται υπενθύμιση για αυτό το γεγονός, αλλά για να σταματήσει θα πρέπει να πατήσεις το Stop Sharing.

Wear OS

To “Emergency SOS” έκανε το ντεμπούτο του στο Wear OS 3. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με το Android. Για να το ενεργοποιήσεις θα πρέπει να ξεκινήσεις συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας. Από εκεί και πέρα μπορείς να το ενεργοποιήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, καθώς πρόκειται τελικά για μια λειτουργία smartwatch, για να χρησιμοποιηθεί, το ρολόι θα πρέπει να συνδεθεί με ένα smartphone με συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, εάν δεν υποστηρίζει LTE.

Κατά την ενεργοποίηση του Emergency SOS ζητείται να επιλέξεις με ποιον θες να επικοινωνήσεις (είτε μια συγκεκριμένη επαφή είτε απευθείας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης). Μπορείς να ακυρώσεις την κλήση μέσω του μεγάλου κόκκινου κουμπιού που εμφανίζεται στην κύρια οθόνη του ρολογιού ενώ παρέχονται και πρόσθετες επιλογές μόλις ολοκληρωθεί η κλήση.

Samsung Galaxy Watch

Τα smartwatches της Samsung έχουν τη δυνατότητα για κλήσεις SOS, αλλά δεν καλούν τις τοπικές υπηρεσίες (πχ αστυνομία) αλλά μόνο τις επαφές που έχεις βάλει ως επαφές εκτάκτου ανάγκης. Μόλις ρυθμίσεις τις επαφές αυτές, θα μπορείς να ενεργοποιήσεις το Emergency SOS πατώντας το πλήκτρο power τρεις φορές. Για να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα πρέπει να ανοίξεις το app Galaxy Wearable, να πας στα Watch Settings, από εκεί στο Advanced Features, να πατήσεις στο SOS και εκεί να ενεργοποιήσεις την επιλογή με τίτλο “When Home Key pressed 3 times”. Υπάρχει και μια ακόμη δικλείδα, το “Count down before sending”, το οποίο θα βάλει μια χρονοκαθυστέρηση 5 δευτερολέπτων εντός της οποίας θα μπορείς να ακυρώσεις το SOS, σε περίπτωση που το έχεις πατήσει κατά λάθος. Μια ακόμη επιλογή είναι το “When hard fall detected”, η οποία θα ενεργοποιήσει το SOS αν το Watch ανιχνεύσει δυνατή πτώση. Για να προσθέσεις επαφές εκτάκτου ανάγκης, θα πρέπει να πατήσεις στο Create Contact ή Select From Contacts, ενώ στην ίδια περιοχή θα μπορέσεις να διαλέξεις σε ποιους θα σταλούν γραπτά μηνύματα και σε ποιον θα γίνει κλήση.

Κλείνουμε με μια υπενθύμιση: το σύστημα της κλήσης SOS μπορεί να σώσει ζωές, αλλά φρόντισε να έχεις διαλέξει τις επαφές εκτάκτου ανάγκης σωστά! Επίσης φρόντισε οι άνθρωποι που θα κληθούν σε περίπτωση ανάγκης να βρίσκονται κοντά στο σπίτι σου ώστε να μπορούν να σε βοηθήσουν γρήγορα, αλλά πρωτίστως να θέλουν να σε βοηθήσουν. Όσο κοντινός κι αν είναι κάποιος άνθρωπος, δεν έχει νόημα να τον καλέσεις αν βρίσκεται πολύ μακριά ή αν δεν θα είναι πρόθυμος να προστρέξει σε βοήθειά σου.