Η Adobe αποτελεί το απόλυτο standard σε σχεδόν όλους τους τομείς της ψηφιακής σχεδίασης, του animation, και του βίντεο. Το Photoshop έχει γίνει πλέον ρήμα, ενώ η εταιρεία διαθέτει πολλά προγράμματα για κάθε είδος ψηφιακής δημιουργίας. Όλα έρχονται με κόστος, όμως, και η συνδρομή στο Adobe Creative Cloud είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Οι εταιρείες που έχουν ζηλέψει τη θέση της Adobe είναι πολλές, και πολλές είναι αυτές που έχουν προσπαθήσει να γίνουν Adobe στη θέση της Adobe, αλλά η ιστορία της πληροφορικής είναι γεμάτη από κεφάλαια όσων έχουν αποτύχει. Μέχρι τώρα…
Η εταιρεία της οποίας το όνομα πρέπει να μάθεις αν χρησιμοποιείς τα προϊόντα της Adobe σε Mac, είναι η Linearity. Η εταιρεία ειδικεύεται σε προγράμματα design και animation για Mac και iPad, κι έχει δύο προϊόντα, τα οποία φιλοδοξούν να γίνουν το default στο digital design. Το Linearity Curve αφορά τη σχεδίαση, ενώ το Linearity Move ειδικεύεται στο animation. Τα δύο προγράμματα μπορούν να διαβάσουν αρχεία άλλων σχεδιαστικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων προφανώς περιλαμβάνονται (και είναι στην κορυφή της προτεραιότητας) τα προγράμματα της Adobe.
Η κεντρική διαφορά των προγραμμάτων της Linearity είναι το κόστος: η εταιρεία λειτουργεί με τη λογική του “freemium”, δηλαδή μπορείς να κατεβάσεις τα προγράμματά της δωρεάν και να τα χρησιμοποιήσεις με όλες τις λειτουργίες ενεργές, με κάποιους περιορισμούς οι οποίοι δεν επηρεάζουν τόσο τους ερασιτέχνες (για παράδειγμα, δεν μπορείς να κάνεις export σε SVG στο επίπεδο free). Παρ’ όλα αυτά, αν θέλεις να έχεις όλες τις λειτουργίες ενεργές, η Linearity διαθέτει μια μηνιαία συνδρομή με περίπου €9 το μήνα, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα.
Δοκιμάζοντας το Linearity Curve, βλέπουμε πως οι προγραμματιστές του έχουν δώσει βάρος στο τμήμα της διανυσματικής σχεδίασης και όχι τόσο στο τμήμα της επεξεργασίας φωτογραφίας, κάτι στο οποίο, κακά τα ψέματα, το Photoshop είναι κορυφαίο. Και το Curve, όμως, διαθέτει αρκετά εργαλεία σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά τη διανυσματική σχεδίαση, όμως, το Curve διαπρέπει! Εκεί είναι η δυνατή του περιοχή και έχει όλα τα εργαλεία που θα περίμενε κανείς, κι ακόμη περισσότερα, και η σύγκριση με το Illustrator είναι άκρως θετική.
Στις δοκιμές του Linearity Move θα δεις πως είναι καλύτερο του Photoshop και συγκρίνεται άνετα με το After Effects, ενώ είναι ιδανικό για χομπίστες. Παράλληλα, οι δυνατότητές του αυξάνονται και βελτιώνονται με κάθε νέα έκδοση. Εδώ το ματς λήγει ισόπαλο! Στην επεξεργασία video, όμως, χάνει, καθώς το Move δεν είναι πρόγραμμα μοντάζ, ούτε μπορεί να συγκριθεί με το Premiere Pro.
Συνολικά, μπορούμε να απαντήσουμε στην αρχική ερώτηση του τίτλου με το Linearity, υπό προϋποθέσεις. Το μοναδικό ζήτημα είναι πως υποστηρίζει μόνο συσκευές της Apple. Αν θέλεις κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, για να αντικαταστήσεις το πακέτο της Adobe, δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις στην επεξεργασία φωτογραφιών raster, ή δεν θέλεις να κάνεις video editing, τότε το Linearity προσφέρει πολλές δυνατότητες, ενώ ακόμη και η συνδρομή που ζητά δεν είναι απλησίαστη.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.