4
Υγεία & Fitness

Ρομποτικές εξετάσεις μαστού προ των πυλών

Ρομποτικές εξετάσεις μαστού προ των πυλών
Ένα νέο ρομπότ φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στις ψηλαφίσεις μαστού, εκτοξεύοντας την ακρίβεια της εξέτασης και ανιχνεύοντας ύποπτους όγκους πολύ μικρότερου μεγέθους.

Ερευνητές του University of Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζουν ένα ρομπότ το οποίο θα μπορεί να εκτελεί ψηλαφίσεις μαστού και να ανιχνεύει ογκίδια ή άλλες ανωμαλίες στο στήθος, τα οποία αποτελούν πιθανές ενδείξεις καρκίνου. Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, επομένως η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Παρά το γεγονός πως ψηλαφίσεις γίνονται και από γιατρούς, οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται από αυτοεξέταση. Τώρα όμως, οι ερευνητές του University of Bristol θέλουν να φέρουν ένα πολύτιμο εργαλείο στην διάθεση των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτερη εξέταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό συνέδριο και ήδη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής της δημοσίευσης, George Jenkinson, ανέφερε πως “οι αντιδράσεις για το πόσο χρήσιμη θα ήταν η διεξαγωγή κλινικών εξετάσεων στήθους στην υγεία του κοινού ήταν μοιρασμένες. Γενικά, όμως, όλοι συμφωνούν πως, αν εκτελεστεί σωστά, μπορεί να γίνει μια πολύ χρήσιμη διαγνωστική τεχνική με χαμηλό ρίσκο.”

Οι ερευνητές κατασκεύασαν την πρωτότυπη συσκευή, το “manipulator” όπως το ονομάζουν, μέσω 3D printing, και το οποίο επισήμως αποκαλείται IRIS. Χρησιμοποίησαν το IRIS για να κάνουν πειράματα πάνω σε ένα ψηφιακό ανάλογο γυναικείου στήθους, αλλά και σε ένα ομοίωμα από σιλικόνη, το οποίο κατασκευάστηκε με τη βοήθεια μιας εθελόντριας. «Η πρώτη ερώτηση που έπρεπε να απαντήσουμε ήταν το εάν ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ψηλάφησης θα έχει την απαραίτητη επιδεξιότητα ώστε να ψηλαφίσει ένα στήθος με ρεαλιστικό μέγεθος και σχήμα» αναφέρει ο Jenkinson.

Οι δοκιμές περιέλαβαν χιλιάδες εξομοιωμένες ψηλαφίσεις, ενώ δοκίμασαν και πολλά υποθετικά σενάρια για να υπολογίσουν τις διαφορές μεταξύ της χρήσης δύο, τριών, ή τεσσάρων αισθητήρων αφής. Στο εργαστήριο χρησιμοποίησαν το στήθος σιλικόνης ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των εξομοιώσεων, αλλά και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις που ασκεί το IRIS κατά τη διάρκεια των ψηλαφήσεων. Οι ερευνητές λένε πως το IRIS ασκεί δυνάμεις παρόμοιες με αυτές που ασκεί ένας γιατρός, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει όγκους ακόμη και βαθιά εντός του ιστού του στήθους, μέσω των αισθητήρων.

Αυτή τη στιγμή, η συσκευή είναι στη φάση του πρωτότυπου, αλλά ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να δώσουν στη συσκευή τη δυνατότητα να ανιχνεύει ύποπτα σημεία με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος απ’ ότι είναι δυνατόν με την ανθρώπινη αφή. Σχεδιάζουν, μάλιστα, να βάλουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί σε ψηλαφίσεις από ανθρώπους γιατρούς.

Όταν τελειοποιηθεί το σύστημα, θα μπορεί να τοποθετηθεί σε εύκολα προσβάσιμα μέρη όπως ακόμη και φαρμακεία ή κέντρα υγείας, παρέχοντας σε όλες τις γυναίκες μια εύκολη, γρήγορη, μα πολύ μεγάλης ακρίβειας εξέταση, βγάζοντας από την εξίσωση το άβολο της ψηλάφησης, και βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.