13
Επιστήμη & Έρευνα

Στο μισό ο χρόνος μέχρι τον Άρη

Στο μισό ο χρόνος μέχρι τον Άρη
Νέος κινητήρας πυρηνικής σύντηξης θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο πτήσης στον Άρη στο μισό.

Κάποια πράγματα στον χώρο της τεχνολογίας παραμένουν ακόμη άπιαστα όνειρα, παρ’ ότι όλοι πίστευαν πως, μέχρι τώρα, θα τα είχαμε στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, η πραγματική γενική τεχνητή νοημοσύνη, η πυρηνική σύντηξη, τα ταξίδια στο διάστημα, οι διαστημικοί σταθμοί, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, τα ρομπότ. Αρκεί να δεις τις προβλέψεις των επιστημόνων από τις δεκαετίες του space race για να καταλάβεις τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν όλοι. Κι όμως, όλα αυτά παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας. Τώρα μόλις κάνουμε τα πρώτα (πραγματικά) βήματα στην τεχνητή νοημοσύνη, οι διαστημικοί σταθμοί και τα ταξίδια στο διάστημα παραμένουν απλησίαστα, τα ρομπότ υπάρχουν μεν, αλλά δεν συνδυάζονται με την αντίστοιχη τεχνητή νοημοσύνη για να είναι χρήσιμα, η πυρηνική σύντηξη είναι διαρκώς δέκα χρόνια στο μέλλον, και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να πλησιάζουν αλλά φαίνεται πως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Τώρα όμως μια startup από την Μεγάλη Βρετανία θέλει να συνδυάσει σύντηξη και διάστημα, κάνοντας εφικτά τα ταξίδια στο κοντινό Ηλιακό Σύστημα!

Η σύντηξη είναι η διεργασία που κρατά τον Ήλιο αναμμένο. Παράγει τεράστια ποσά ενέργειας, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί και πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Η ανθρωπότητα έχει πετύχει σύντηξη μόνο στις λεγόμενες βόμβες υδρογόνου, και για δεκαετίες προσπαθεί να φτιάξει έναν λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης για παραγωγή ενέργειας. Η Pulsar Fusion είναι μια εταιρεία, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τη σύντηξη για να κατασκευάσει έναν κινητήρα προώθησης, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών κατά πολύ, φέρνοντας τους κοντινούς πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος σε απόσταση βολής! Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού είναι ένας από τους κύριους λόγους που κανείς άνθρωπος δεν έχει πατήσει το πόδι του σε άλλο ουράνιο σώμα, πλην της Σελήνης, ούτε καν στον Άρη ο οποίος είναι και ο κοντινότερος πλανήτης στη Γη. Το ταξίδι με τις σημερινές τεχνολογίες διαρκεί τουλάχιστον 7 μήνες, ενώ οι αστροναύτες προφανώς θα θέλουν να επιστρέψουν στη Γη, επομένως μιλάμε για συνολική διάρκεια πάνω από ένα έτος σε πορεία (εκτός του χρόνου που θα πρέπει να περιμένουν στον Άρη μέχρι η Γη να βρεθεί ξανά στην κατάλληλη απόσταση για το ταξίδι της επιστροφής). Αυτή η διάρκεια είναι τεράστια. Όπως και ένα ταξίδι, για παράδειγμα, στον Κρόνο (πάνω από 5 χρόνια). Η Pulsar Fusion αναφέρει πως, με τη δική της τεχνολογία, το ταξίδι στον Άρη μπορεί να μειωθεί στο μισό, ενώ το ταξίδι στον Κρόνο να γίνει σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Όμως είπαμε πως η πυρηνική σύντηξη είναι μια διεργασία την οποία έχουμε πετύχει μόνο με ανεξέλεγκτο τρόπο (βλέπε βόμβες), και στους πειραματικούς αντιδραστήρες ακόμη δε μπορούμε να την ελέγξουμε, ώστε να διατηρήσουμε μια συνεχόμενη ελεγχόμενη αντίδραση για παραγωγή ενέργειας. Η Pulsar Fusion λέει πως ο κινητήρας της (Direct Fusion Drive) δεν χρειάζεται να πετύχει απόλυτο έλεγχο, ούτε χρειάζεται όλον τον μηχανολογικό εξοπλισμό ενός επίγειου αντιδραστήρα για παραγωγή ενέργειας. Όπως αναφέρουν, στο διάστημα τα πράγματα είναι πιο απλά. Για τον απαιτούμενο έλεγχο της αντίδρασης, συνεργάζονται με την αμερικάνικη εταιρεία Princeton Satellite Systems. Η εταιρεία αυτή έχει αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του πλάσματος υπό ηλεκτρομαγνητικό περιορισμό, κάτι απαραίτητο για τον έλεγχο της σύντηξης.

Οι κινητήρες της Pulsar Fusion θα εκτοξεύονται σε τροχιά σε κομμάτια και θα συναρμολογούνται εκεί, κάτι αναμενόμενο και για τα μεγάλα διαστημόπλοια που θα απαιτηθούν για την μετάβαση στον κόκκινο πλανήτη (ή ακόμη μεγαλύτερα για τους πιο μακρινούς). Μάλιστα, ο κινητήρας θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες του πληρώματος, ενώ όταν φτάσει στον προορισμό του, θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει το διαστημόπλοιο με ενέργεια ισχύος 2MW!

Ο νέος κινητήρας είναι ήδη υπό ανάπτυξη και φέτος θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Μάλιστα, μέχρι το 2027 η εταιρεία θα έχει δοκιμάσει πρωτότυπο και σε τροχιά! Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, διότι ο Άρης και οι άλλοι πλανήτες μας περιμένουν!