4
Υγεία & Fitness

Τα gadgets του μαραθωνίου

Τα gadgets του μαραθωνίου
Ετοιμάζεσαι για τον μαραθώνιο της Αθήνας; Πού πας χωρίς trackers και smartwatch; Δεν θα σε κάνουν να σπάσεις ρεκόρ, αλλά θα σε βοηθήσουν να μετρήσεις τις επιδόσεις σου, να ακούσεις μουσική και γενικά να το απολαύσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η αρχαία κινέζικη παροιμία λέει πως (και) ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα. Το ίδιο και για το ταξίδι των 42 χιλιάδων και 195 μέτρων. Το πρώτο σου βήμα θα το κάνεις στον Μαραθώνα. Ο κλασσικός μαραθώνιος είναι μια δύσκολη διαδρομή, η οποία ξεκινά σχετικά εύκολα, αλλά από το 7ο χιλιόμετρο μέχρι το 32ο πρέπει να ανέβεις συνεχείς ανηφόρες. Θα περάσεις και από τον τύμβο, στο 5ο χιλιόμετρο, θα πρέπει να ανέβεις το διάσελο μεταξύ Πεντέλης και Υμηττού, αλλά και να διασχίσεις τη βορειοανατολική Αττική, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, μέχρι να μπεις στον δήμο της Αθήνας, να περάσεις μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, την Αμερικάνικη Πρεσβεία, το Χίλτον, μέχρι να δεις στο βάθος το λόφο του Αρδηττού και να στρίψεις αριστερά, μπαίνοντας, επιτέλους, στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο και φτάνοντας στον τερματισμό.

Ο κλασσικός μαραθώνιος θα διεξαχθεί φέτος στις 13 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ξεκινώντας από τον Μαραθώνα στις 9 το πρωί, με την εκτιμώμενη ώρα τερματισμού του πρώτου μαραθωνοδρόμου να είναι περί τις 11.10 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Βέβαια, δεν θα κάνουν όλοι 2 ώρες και 10 λεπτά, ούτε και έχει ιδιαίτερη σημασία. Απλά και μόνο ο τερματισμός στην κλασσική διαδρομή του μαραθώνιου αποτελεί τιμή για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με το τρέξιμο. Αλλά είναι και μια μοναχική διαδρομή, στην οποία οι δρομείς καλούνται να ξεπεράσουν τα όριά τους.

Αν σκοπεύεις να συμμετάσχεις κι εσύ στον μαραθώνιο, η τεχνολογία μπορεί να σταθεί πολύτιμος βοηθός!

Heart Rate Monitor

Για κάθε δρομέα – και αθλητή γενικότερα – το heart rate monitor είναι πολύτιμο. Μπορεί να έχεις δει αθλητές να έχουν μια περίεργη “ζώνη” δεμένη γύρω από το στήθος τους· αυτό είναι το heart rate monitor (δες εδώ), το οποίο παρακολουθεί τους παλμούς της καρδιάς και άλλα στοιχεία (αναλόγως μοντέλου) και μπορεί να μεταφέρει στο smartphone σου πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του σώματός σου και την πορεία σου. Αλλά πολύ περισσότερο είναι πολύτιμο στην περίοδο της προπόνησης για τον μαραθώνιο.

Activity Tracker

Το activity tracker είναι κάτι εκ των ων ουκ άνευ! Είναι το “ρολόι” το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία σου, να καταγράψει τον ρυθμό των βημάτων σου και την ταχύτητά σου, να εκτιμήσει τον ρυθμό που το σώμα σου καταναλώνει ενέργεια, να σου θυμίσει το πότε θα πρέπει να ενυδατωθείς ή να πάρεις κάποιο τζελ ή ισοτονικό από τα σημεία που βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής του μαραθώνιου, ακόμη και να σε ενημερώσει πως πηγαίνεις πιο γρήγορα (ή πιο αργά) απ’ όσο έχεις προγραμματίσει, στο κάθε σημείο της διαδρομής! Το κατάλληλο activity tracker είναι πολύτιμο εργαλείο για τον δρομέα.

Μην ξεκινήσεις τον Μαραθώνιο εάν δεν επισκεφτείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Smartwatch

Ισχύουν, πάνω-κάτω, τα ίδια με το activity tracker, μιας και πλέον η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της μίας κατηγορίας και της άλλης είναι δυσδιάκριτη. Τα smartwatches βέβαια εστιάζουν σε άλλο κοινό, αλλά υπάρχουν μοντέλα – η Apple, η Samsung και η Garmin διαπρέπουν στον τομέα αυτό, ειδικά με τα τελευταία μοντέλα Apple Watch Ultra, Galaxy Watch5 Pro και Epix αντίστοιχα – τα οποία πλέον είναι εξοπλισμένα με πάμπολλους αισθητήρες και μπορούν άνετα να καλύψουν και τις απαιτήσεις ενός δρομέα. Απλά, πριν πάρεις smartwatch, φρόντισε να βεβαιωθείς πως έχει τις λειτουργίες που χρειάζεσαι – αλλά και πως είναι αδιάβροχο, μιας και στον μαραθώνιο θα ρίξεις νερό πάνω σου αρκετές φορές, μα και θα ιδρώσεις πολύ.

Ασύρματα Ακουστικά

Για διαδρομές τόσο μεγάλες όσο ο μαραθώνιος, μάλλον θα χρειαστείς ακουστικά για να ακούς μουσική. Προφανώς, θα πρέπει να διαλέξεις ασύρματα ακουστικά, τα οποία να είναι σχεδιασμένα για αθλητικές δραστηριότητες, να είναι αδιάβροχα, και να σε βολεύουν στο αυτί, μιας και θα τα φοράς για τουλάχιστον δύο ώρες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη φόρτιση, μιας και όλα τα σύγχρονα μοντέλα διαρκούν άνετα πάνω από τρεις ώρες συνεχούς λειτουργίας, απλά μην ξεχάσεις να τα φορτίσεις από το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν noise cancelling, μιας και, κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου καλό θα είναι να ακούς και τι γίνεται στα πέριξ. Επίσης έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις μεταξύ μεμονωμένων και ανεξάρτητων ακουστικών μικρού μεγέθους, ακουστικών συνδεδεμένων μεταξύ τους με καλώδιο, ή και πιο ειδικών headbands με σύστημα bone conduction για μεταφορά του ήχου από τα οστά του κρανίου, τα οποία αφήνουν τα αυτιά ελεύθερα!

Smartphone

Αν και τα περισσότερα smartphones είναι πλέον πανάλαφρα, θα πρέπει να σκεφτείς αν αυτό ισχύει και για το δικό σου. Σαφώς όλα τα σύγχρονα smartphones μπορούν να αναλάβουν όλες τις ψηφιακές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τον μαραθώνιο, αλλά ένα smartphone τελευταίας εσοδείας θα μπορέσει να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες πιο άνετα και χωρίς να ανησυχείς για διάρκεια μπαταρίας ή για υπερθέρμανση. Αν χρειάζεσαι καινούριο κινητό η COSMOTE διαθέτει όλα τα τελευταία μοντέλα.

Οι απαραίτητες λειτουργίες είναι ο συγχρονισμός με το smartwatch ή το activity tracker που έχεις επιλέξει, με το heart rate monitor που φοράς στο στήθος, αλλά και με τα ασύρματα ακουστικά – ίσως και με κάποια υπηρεσία τύπου Spotify – για τη μουσική υπόκρουση της διαδρομής σου, αλλά και βέβαια με το κατάλληλο app το οποίο θα παρακολουθεί τις σωματικές σου λειτουργίες και θα συντονίζει όλα τα αξεσουάρ. Ένα νέο smartphone θα είναι κατά κανόνα πιο ελαφρύ, ενώ μπορεί να μη θέλεις να βάλεις το κανονικό σου smartphone σε αυτή την ταλαιπωρία και να έχεις ένα δεύτερο smartphone αποκλειστικά για τις αθλητικές σου εξορμήσεις. Βέβαια, όταν ξεκινήσει ο μαραθώνιος θα βάλεις το κινητό είτε σε αποκλεισμό ειδοποιήσεων και κλήσεων, είτε σε κάποιο ειδικό mode για να παίρνεις ειδοποιήσεις μόνο από το app που χρησιμοποιείς για τη διαδρομή, ενώ το καλύτερο θα είναι να έχεις τη δεύτερη συσκευή μόνο για το τρέξιμο, με κάποιον αριθμό που θα γνωρίζουν ελάχιστα άτομα – έτσι δεν θα υπάρχει η πιθανότητα να σε πάρει η θεία σου στο 22ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου.

Θήκη μπράτσου / μέσης

Το smartphone θα πρέπει να το έχεις μαζί σου και οι τσέπες δεν ενδείκνυνται για αυτό. Μην ανησυχείς, όμως! Πολλές εταιρείες έχουν κατασκευάσει ειδικά armbands και ζώνες μέσης για να κρατά το smartphone σου σταθερά πάνω σου, χωρίς να σε δυσκολεύει και χωρίς να σε κουράζει. Μάλιστα, είναι και αδιάβροχα, κάτι που αφαιρεί την αναγκαιότητα του να είναι και το smartphone σου ανθεκτικό στο νερό.

App

Αυτό δεν είναι αξεσουάρ, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείς κάποιο κατάλληλο app για να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου, τόσο κατά τη διάρκεια του ίδιου του μαραθώνιου όσο και σε όλο το διάστημα της προπόνησης για αυτόν. Πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, οι προπονήσεις δεν γίνονται εμπειρικά αλλά υπάρχει πολλή επιστήμη από πίσω, και υπάρχουν apps τα οποία μπορούν να σου δώσουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσεις τις επιδόσεις σου, να αυξήσεις την αντοχή σου, αλλά και να επιτύχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα πιο σύντομα! Οι μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών έχουν τέτοια apps (πχ Adidas Runtastic, Nike Run Club, Asics Runkeeper), υπάρχει και το πολύ γνωστό Strava, ενώ και οι εταιρείες που κατασκευάζουν activity trackers, smartwatches και heart rate monitors έχουν αντίστοιχα apps. Μπορείς να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο!

Άλλα gadgets

Εκτός των προαναφερθέντων, υπάρχουν και άλλα gadgets τα οποία… ξεφεύγουν λίγο. Για παράδειγμα, υπάρχουν γυαλιά ηλίου για τρέξιμο, με ενσωματωμένα ασύρματα ηχεία, τα οποία ίσως σε βολέψουν. Αλλά υπάρχουν μέχρι και ειδικοί πάτοι για αθλητικά παπούτσια, οι οποίοι έρχονται με αισθητήρες για να ανιχνεύουν την ταχύτητα, την απόσταση, τα βήματα, μέχρι και τις θερμίδες που έχεις καταναλώσει κατά το τρέξιμο! Αλλά μάλλον θα θέλεις να αφήσεις τα αθλητικά σου παπούτσια ακριβώς όπως τα σχεδίασε ο κατασκευαστής και σε βολεύουν. Και μιας και το αναφέραμε, μην ξεκινήσεις τον μαραθώνιο με καινούρια αθλητικά παπούτσια! Προτίμησε ένα ζευγάρι το οποίο το έχεις για λίγους μήνες, έτσι ώστε να έχει πάρει το σχήμα του ποδιού σου και να το ξέρεις πως σε βολεύει και πως μπορείς να τρέξεις άνετα με αυτό για ώρες!

Τώρα είσαι έτοιμος για τον μαραθώνιο! Ξεκίνα τις προπονήσεις σου και… θα σε περιμένουμε στη γραμμή του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με ένα θερμό χειροκρότημα και με τον θαυμασμό μας!