4
Υγεία & Fitness

Τα νέα ακουστικά καταγράφουν εγκεφαλικά κύματα!

Τα νέα ακουστικά καταγράφουν εγκεφαλικά κύματα!
Εφικτή πλέον η καταγραφή εγκεφαλικών κυμάτων απλά από ακουστικά, φέρνουν επανάσταση στη νευρολογία!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, ακόμη και σήμερα, στην επιστήμη της ιατρικής. Μπορεί να έχουμε κάνει άλματα, ως ανθρωπότητα, στην κατανόηση του εγκεφάλου και των λειτουργιών του, όμως δεν έχουμε καταφέρει παρά ελάχιστα. Ο εγκέφαλος κρύβει ακόμη τεράστια μυστικά. Ένας από τους λόγους που δεν ξέρουμε τόσα πολλά για τον εγκέφαλο είναι το ότι δε μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους, για να καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου – και αυτό αφήνει εκτός την χημική πλευρά των λειτουργιών. Τώρα, όμως, η τεχνολογία ίσως καταφέρει να κάνει ένα μικρό άλμα!

Ερευνητές του University of California San Diego κατάφεραν και σχεδίασαν μια διάταξη, για να μετατρέψουν απλά ακουστικά τύπου airbuds (αλλιώς ψείρες) σε μονάδες καταγραφής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο αυτού που τα φοράει! Και μάλιστα δεν μιλάμε για “μονάδες καταγραφής” με καλώδια κολλημένα στο κρανίο του χρήστη, αλλά κάτι πολύ πιο μικρό και σχεδόν αόρατο. Οι ερευνητές σχεδίασαν τους αισθητήρες στο σχήμα του αυτιού, και τους κατασκεύασαν με 3D printing και ελαστικά υλικά, για να εφάπτονται στα αυτιά των χρηστών. Παράλληλα, τα ακουστικά περιλαμβάνουν και αισθητήρα που ανιχνεύει το γαλακτικό οξύ στον ιδρώτα και, μιας και τα αυτιά ιδρώνουν, οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν και τη μεταβολική δραστηριότητα του χρήστη! Η θέση των αυτιών, όμως, είναι ιδανική και για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραμέτρων, εγκεφαλική και μεταβολική δραστηριότητα, είναι ιδανικός για την διάγνωση διαφορετικών ειδών επιληπτικών κρίσεων. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 30 είδη επιληπτικών κρίσεων, τις οποίες έχουν κατηγοριοποιήσει ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζουν. Αυτό και μόνο κάνει τους νέους αισθητήρες απίστευτα πολύτιμους για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία.

Πέρα από τη διάγνωση, όμως, οι αισθητήρες μπορούν να είναι χρήσιμοι και για πιο απλές και όχι ιατρικές περιπτώσεις, όπως για αθλητές που θέλουν να βλέπουν τις επιδόσεις τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ ταυτοχρόνως να παρακολουθούν και τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες, όπως τα επίπεδα στρες και τη συγκέντρωσή τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως, με περισσότερες βελτιώσεις και έρευνα, οι αισθητήρες αυτοί σύντομα θα βρεθούν σε νέα wearables, για να καταγράφουν περισσότερα δεδομένα μέσα από συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όπως αναφέρει ο Gert Gauwenberghs, καθηγητής βιομηχανικής στο UC San Diego: «το να μπορείς να μετράς τη δυναμική τόσο της γνωσιακής δραστηριότητας του εγκεφάλου αλλά και της μεταβολικής κατάστασης του σώματος σε μία ολοκληρωμένη συσκευή που φοριέται στο αυτί […] ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες για την βελτίωση της υγείας και της σωματικής κατάστασης ανθρώπων όλων των ηλικιών, κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος».

Οι ερευνητές έχουν ήδη περάσει τα πρώτα στάδια σχεδίασης, και οι συσκευές που έχουν κατασκευάσει είναι σε λειτουργία, όμως σίγουρα υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Λέγοντας αυτό, είναι βέβαιο πως εταιρείες όπως η Apple ή η Google έχουν ήδη “σταμπάρει” τις τεχνολογίες αυτές, μιας και τα προϊόντα τους είναι διάσημα για τις διαγνωστικές και λοιπές δυνατότητες παρακολούθησης σωματικών λειτουργιών. Όπως, για παράδειγμα, το Apple Watch ή το Samsung Watch, τα οποία πλέον διαθέτουν αισθητήρες που πριν λίγα χρόνια βρίσκαμε μόνο σε ιατρικά μηχανήματα!

Ο κόσμος των wearables σύντομα θα αποκτήσει και νέα μέλη, όπως φαίνεται!