4
Υγεία & Fitness

Τεχνολογία και fitness: πώς αλλάζει η τεχνολογία τη γυμναστική;

Τεχνολογία και fitness: πώς αλλάζει η τεχνολογία τη γυμναστική;
Το fitness αλλάζει και δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πώς κατάφερε η τεχνολογία να μπει στον κόσμο της γυμναστικής;

Η γυμναστική, το fitness όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι πλέον κάτι απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία, καθώς η σύγχρονη ζωή είναι υπερβολικά καθιστική. Μέχρι και τώρα, ο μεγαλύτερος παράγοντας για να προτιμήσει κανείς το γυμναστήριο ήταν η βοήθεια του γυμναστή και η καθοδήγηση, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν την παρότρυνση και δε μπορούν να γυμναστούν στο σπίτι.

Η τεχνολογία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, όμως, καθώς πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σε αυτήν τόσο την καθοδήγηση όσο και την παρότρυνση που τους έλειπε! Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει τόσο, που μπορεί να παρακολουθήσει διάφορες σωματικές λειτουργίες αλλά και να ανιχνεύσει το περπάτημα, το τρέξιμο, και διάφορες άλλες μορφές άσκησης, και να δώσει πολύτιμα στοιχεία για αυτά. Η είσοδος της τεχνολογίας των “φορετών” συσκευών (wearables) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συσκευές όπως fitness trackers, smartwatches, ή καταγραφικά καρδιακών παλμών, δεν βρίσκονται πλέον στην κατηγορία των “ειδικών” συσκευών για επαγγελματίες, ούτε trendy αξεσουάρ, αλλά βασικά εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας και την βελτιστοποίηση της εκγύμνασης. Βρες τα όλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στατιστικά, η παγκόσμια αγορά των wearables αναμένεται να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια μέχρι το 2026. Αυτό δείχνει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία δεν έχει φτάσει καν σε σημείο κορεσμού.

Η αρχή έγινε στο lockdown. Ξαφνικά, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς τρόπο για να γυμναστούν. Σύντομα σημειώθηκε μια έκρηξη στις παραγγελίες εξοπλισμού γυμναστικής, αλλά και μια παράλληλη έκρηξη στην προβολή βίντεο γυμναστικής στο σπίτι από το YouTube. Ανάμεσα σε αυτά, εταιρείες όπως η Peloton, οι οποίες μέχρι την πανδημία εμφάνιζαν περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, πολλαπλασίασαν την αξία τους μέσα σε μια μέρα. Αν και η ζήτηση έχει επανέλθει πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα, η είσοδος της τεχνολογίας έδειξε σε πολλούς πως το γυμναστήριο δεν είναι αναγκαίο.

Η αγορά του fitness πλέον διαθέτει εκπληκτικές συσκευές, όπως διαδραστικούς καθρέπτες με ενσωματωμένη οθόνη, οι οποίοι έχουν κάμερες και αισθητήρες για να παρακολουθούν τη γυμναστική σου και να προτείνουν διορθώσεις στην εκτέλεση των ασκήσεων. Παράλληλα, μια άλλη δυναμική που αποκαλύφθηκε κατά το lockdown ήταν αυτή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς όλοι βρίσκονταν στο σπίτι, τα groups και τα chatrooms γέμισαν ανθρώπους που αντάλλασσαν συμβουλές, ασκήσεις, αλλά και παρότρυναν ο ένας τον άλλο για να συνεχίσουν τη γυμναστική. Αυτά πλέον έχουν εξελιχθεί και περάσει σε διαδραστικά workout sessions, εξατομικευμένες ασκήσεις, ακόμη και πίνακες με σκορ χρηστών! Οι ίδιοι οι χρήστες μπορεί να μη γνωρίζονται, αλλά οι πίνακες των σκορ αποτελούν σημαντικό κίνητρο για πολλούς!

Πλέον η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο fitness και, πλέον, με υποβοήθηση τεχνητής νοημοσύνης! Το κλειδί για αυτή την περίοδο είναι το “feedback”, δηλαδή η ικανότητα της τεχνολογίας να αναλύσει τα δεδομένα που συλλέγουν τα wearables, να βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει το πώς λειτουργεί το σώμα του, αλλά και να του δώσει την απαραίτητη ώθηση για να κάνει το επόμενο βήμα.

Στο άμεσο μέλλον θα δούμε την είσοδο νέων συσκευών – μάλλον υπό τη μορφή έξυπνων δακτυλιδιών – για καταγραφή, ενώ και τα υφιστάμενα wearables και κυρίως τα smartwatches θα βελτιώσουν τις υφιστάμενες δυνατότητές τους και θα αποκτήσουν νέες, με περισσότερους αισθητήρες και βελτιωμένα συστήματα ανάλυσης δεδομένων. Το σύνολο smartphone – smartwatch – smart ring (και όσων άλλων συσκευών υπάρξουν) θα μπορεί να δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να βοηθήσει τον κάθε χρήστη να πετύχει το πολυπόθητο fitness, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ή φυσικής κατάστασης.

Και τελικά, αυτό είναι το ζητούμενο. Η τεχνολογία αναλαμβάνει το ρόλο ενός γυμναστή που σε γνωρίζει καλύτερα κι από τον γιατρό σου, και που είναι πάντοτε διαθέσιμος, κάθε μέρα, οποιαδήποτε ώρα!