7
Τεχνολογία

Το Apple Vision Pro μπαίνει στο χειρουργείο!

Το Apple Vision Pro μπαίνει στο χειρουργείο!
Ριζοσπαστική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει στους χειρουργούς να δουν μέσα στο σώμα, με το headset της Apple!

Gamechanger. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που συνόδευσε την πρώτη εφαρμογή του Vision Pro της Apple σε συνθήκες χειρουργείου.

Όταν η Apple παρουσίασε το Vision Pro, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όλοι μείναμε εντυπωσιασμένοι – και οι πάντες, μηδενός εξαιρουμένου, οραματίζονταν παιχνίδια και άλλες εφαρμογές διασκέδασης και αναψυχής για το πρωτοποριακό headset της εταιρείας από το Cupertino της California. Πολλούς μήνες μετά την παρουσίαση, και λίγους μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του Vision Pro στην αγορά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική απ’ ότι νομίζαμε όλοι. Το headset της Apple δεν φαίνεται να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στους χώρους του gaming ή της διασκέδασης (τουλάχιστον όχι ακόμη), όμως από τους χώρους της “σοβαρής” χρήσης έχουμε πολλά παραδείγματα. Ίσως χρειάζεται χρόνος μέχρι οι developers να φτιάξουν παιχνίδια ή άλλα apps για διασκέδαση, ίσως να φταίει και το διόλου αμελητέο κόστος της συσκευής αυτής καθ’ αυτής. Εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία, όμως, και το κόστος – σε σχέση με άλλο εξοπλισμό – είναι μικρό, το Vision Pro φαίνεται πως βρίσκει όχι απλά θέση αλλά… θρόνο!

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία και το νοσοκομείο Cromwell Hospital του Λονδίνου. Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση μικροχειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το Vision Pro χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει την επικεφαλής νοσοκόμα χειρουργείου! Η επέμβαση έγινε μέσω του συστήματος της εταιρείας eXeX, η οποία ειδικεύεται σε προηγμένα τεχνολογικά συστήματα για νοσοκομεία, με επικεφαλής χειρουργό τον Syed Aftab, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος. Συγκεκριμένα, ανάφερε πως το σύστημα (με το Vision Pro) μεταμόρφωσε την νοσοκόμα χειρουργείου, με την οποία δεν είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, σε κάποιον με 10 χρόνια εμπειρίας! Η τεχνολογία, κατά δήλωσή του, θα έδινε “υπερδυνάμεις” στην χειρουργική του ομάδα, μετατρέποντάς τη στο ιατρικό ανάλογο του “pit crew” της Formula-1! Όπως είπε, “Αυτή είναι η ιδέα – ότι δεν έχει σημασία αν δεν έχεις ξανακάνει πιτ στοπ στη ζωή σου. Απλά βάζεις το headset!”  Το σύστημα AI της eXeX κρατά λεπτομερή αρχεία από κάθε στάδιο της κάθε επέμβασης, τα οποία το ιατρικό προσωπικό μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να συγκρίνει παρόμοιες επεμβάσεις που έχουν γίνει από άλλους χειρουργούς!

Όλα αυτά στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι συζητήσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία της χώρας έχουν ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό του Βρετανικού συστήματος υγείας (του NHS), με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής αλλά και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, δύο ιδρύματα του NHS βρίσκονται σε συζητήσεις με την eXeX για την επέκταση της χρήσης του συστήματος και σε άλλα νοσοκομεία.

Η τεχνολογία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς δεν είναι μόνο το Vision Pro που κάνει τη διαφορά, αλλά και η χρήση συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με αυτό, δίνοντας στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό δυνατότητες άνευ προηγουμένου. Αυτό, όμως, δεν είναι ο ορισμός της τεχνολογίας;