Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλο ντόρο τον τελευταίο καιρό, με το ChatGPT αλλά, δευτερευόντως, και με το DALL-E, με πολλούς να αναρωτιόνται για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όλοι έχουμε δει κάποιο παράδειγμα της δημιουργικής ικανότητας του ChatGPT, με κείμενο που φαίνεται να είναι γραμμένο από ανθρώπινο χέρι. Η OpenAI, η εταιρεία που κρύβεται πίσω από τα ChatGPT και DALL-E, συνεργάζεται στενά με τη Microsoft και έχει λάβει και πολλά δισεκατομμύρια δολλάρια ως επενδύσεις από αυτήν. Ταυτόχρονα, η ίδια η Microsoft έχει ήδη βάλει λίγη από τη “μαγεία” του ChatGPT στο δικό της Bing, με το ψαχτήρι της εταιρείας να ανεβαίνει σε δημοτικότητα έναντι του κραταιού Google Search. Σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό, όμως, η Google φαίνεται να απέχει ανησυχητικά. Αυτά μέχρι τώρα.
Η πραγματικότητα είναι πως και η Google (τυπικά Alphabet) διαθέτει ένα κορυφαίο τμήμα έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μάλιστα πέρυσι είχε κλέψει για λίγο την προσοχή των ειδικών. Ο λόγος είναι πως ένας ερευνητής απολύθηκε διότι ισχυρίστηκε πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης LaMDA της εταιρείας είχε αποκτήσει συνείδηση! Επομένως, δε θα μπορούσε να κάτσει και να βλέπει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης να εφαρμόζονται και να γίνονται γνωστές σε προϊόντα άλλων, ενώ η ίδια διαθέτει αντίστοιχα και, γιατί όχι, πιθανώς καλύτερα!
Μπορεί να φαίνεται πως η Google ξαφνικά βιάζεται, ίσως ισχύει κιόλας, αλλά μπορεί απλά το ChatGPT να της έδωσε το έναυσμα για να κυκλοφορήσει τεχνολογίες που ήδη διέθετε αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει ακόμη, για δικούς της λόγους. Τώρα όμως, η Google είναι έτοιμη να βάλει τη δική της τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορα προϊόντα της, όπως στο Gmail ή στο Docs, για να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά τη δουλειά τους.
Η ανακοίνωση της Google δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία· αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν παρατηρήσει την απουσία της από την μανία της τεχνητής νοημοσύνης των τελευταίων μηνών. Τώρα, η εταιρεία είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει κάποια από αυτά τα συστήματα σε μορφή beta σε επιλεγμένους δοκιμαστές και, όταν θα κριθεί πως είναι έτοιμα για το ευρύ κοινό, θα τεθούν στη διάθεση όλων ημών. Στην ανακοίνωση είδαμε πως η Google έχει αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία τύπου generative AI, τα οποία είναι σε θέση να παράξουν κείμενο για οποιαδήποτε χρήση. Στην ανακοίνωση βλέπουμε εφαρμογές της τεχνολογίας στο Gmail και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Workspace, στο Google Docs, στο Sheets, στο Slides, ενώ η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως ήδη χρησιμοποιούνται παραλλαγές αυτής της τεχνολογίας και στα Google Search, στο Maps, στο YouTube, στο Gmail, αλλά και στα Google Ads. Για παράδειγμα ανέφεραν τα Smart Compose και Smart Reply στο Gmail, τα οποία (θεωρούν πως) βοηθούν ήδη πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρήστες. Με τα νέα συστήματα, όμως, ο χρήστης θα μπορεί να γράφει μηνύματα, να απαντά, να κάνει περιλήψεις συνομιλιών, να επιβεβαιώνει το κείμενο που έχει ήδη γράψει, να γράφει με άλλον τρόπο υφιστάμενο κείμενο, αλλά και να παράγει νέες εικόνες μέσω AI, αλλά και ηχητικά και βίντεο στο Slides, να κάνει ανάλυση δεδομένων και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα, και πολλά άλλα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η στάση της Google στην αντιπαράθεση των υπέρμαχων και των πολέμιων της AI: αναφέρουν ρητά πως “ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η AI δεν υποκαθιστά την ευφυΐα, την δημιουργικότητα, και την εξυπνάδα των ανθρώπων.” Τα συστήματα της Google θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν, για παράδειγμα, ένα κείμενο το οποίο μετά θα επεξεργαστούν και θα τελειοποιήσουν, και όχι να παράξουν ένα τελικό κείμενο. Ο χρήστης διατηρεί τον έλεγχο.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.