7
Τεχνολογία

Βάλε Wi-Fi στο κλιματιστικό σου

Βάλε Wi-Fi στο κλιματιστικό σου
Έχεις παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικό; Το ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις “έξυπνο” και να το ελέγχεις ασύρματα μέσω Wi-Fi και μέσω Internet; Μάθε πώς!

Η πορεία της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι ο πλήρης αυτοματισμός. Τα πάντα πλέον έρχονται με Wi-Fi, ενώ πολύ σύντομα θα υπακούν όλα στο νέο πρωτόκολλο Matter. Από λάμπες, διακόπτες, και πρίζες, μέχρι κλιματιστικά, ψυγεία, θερμοστάτες, όλα μπαίνουν στο Internet of Things και μας δίνουν τεράστιες δυνατότητες χειρισμού αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας! Τι γίνεται, όμως, με τις παλιότερες συσκευές, αυτές που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες;

Το σπίτι μας δεν είναι κάτι βγαλμένο από κατάλογο οικιακών συσκευών, ούτε θα σπεύσεις να αλλάξεις το ψυγείο σου ή το κλιματιστικό, απλώς επειδή βγήκε καινούριο μοντέλο. Οι άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο με τον εξοπλισμό, τις συσκευές, και τα συστήματα που προϋπήρχαν και, αν κάτι δεν χαλάσει, δεν αλλάζεις πράγματα χωρίς σοβαρό λόγο. Ξέρεις πολλούς που άλλαξαν, για παράδειγμα, το πλυντήριό τους, απλά επειδή είδαν ένα καινούριο με Wi-Fi, και ενώ το παλιό δούλευε κανονικά;

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, το ίδιο με την κοινωνική αδράνεια που μας κάνει να ζούμε σε σπίτια με πράγματα πολύ παλιά παρέα με άλλα πράγματα πολύ καινούρια. Αν θέλεις να απολαμβάνεις κι εσύ τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας, όμως, και δεν έχεις καμμία όρεξη να αλλάξεις κλιματιστικό, η τεχνολογία έχει και για αυτή την περίπτωση λύσεις!

Μέχρι την έλευση των Wi-Fi και Bluetooth, οι περισσότερες συσκευές ελέγχονταν με τηλεχειριστήρια υπερύθρων – ή σπανιότερα ραδιοκυμάτων. Ακριβώς αυτή την τεχνολογία χρησιμοποιούν και τα τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων, CD/DVD players, στερεοφωνικών, και διαφόρων άλλων συσκευών. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, όμως, είναι δυνατόν να φτιάξει κανείς μια συσκευή με Wi-Fi και πομπούς υπερύθρων, για να στέλνει εντολές στις διάφορες συσκευές! Όπερ και εγένετο!

Τα έξυπνα τηλεχειριστήρια είναι μικρές συσκευές όπως το Nedis IR Wi-Fi οι οποίες λειτουργούν ακριβώς έτσι: ένα σύστημα Wi-Fi επικοινωνεί με το smartphone σου μέσω του κατάλληλου app, ενώ οι πομποί υπερύθρων (LEDs δηλαδή) εκπέμπουν τις κατάλληλες εντολές! Προφανώς, θα πρέπει να μπεις στο app του πομπού και να ορίσεις εσύ τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής σου, με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιους πομπούς να έχουν “βιβλιοθήκες” με χιλιάδες προϊόντα, όπως κλιματιστικά αλλά και άλλες συσκευές, πχ τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, αποκωδικοποιητές, και πολλά άλλα τα οποία λειτουργούν με τηλεχειρισμό υπερύθρων. Αλλά ακόμη κι αν η δική σου συσκευή δεν περιλαμβάνεται, μπορείς να προγραμματίσεις τον πομπό χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο της συσκευής και ορίζοντας το κάθε πλήκτρο!

Όλες αυτές οι συσκευές έχουν υποστηρίζουν, μέσω του app, πολλές παραμετροποιήσεις, προγράμματα, και άλλες λειτουργίες, τις οποίες δεν υποστηρίζει το ίδιο το κλιματιστικό (ή όποια άλλη συσκευή) σου. Για παράδειγμα, πλέον θα μπορείς να φτιάξεις προγράμματα για να ανάβει το κλιματιστικό συγκεκριμένες ώρες για κάθε μέρα, ή ακόμη και όταν η πρόγνωση του καιρού προβλέπει υψηλές (ή χαμηλές) θερμοκρασίες.

Τέλος, μέσω του app, μπορείς να συνδέσεις την κάθε συσκευή με το assistant της επιλογής σου, Siri, Alexa, ή Google Assistant, και να το βάλεις να λειτουργεί ακόμη και με φωνητικές εντολές! Σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει ως λειτουργία στη συντριπτική πλειοψηφία των παλιών ή παλαιότερων συσκευών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των πομπών υπερύθρων είναι το ότι δεν περιορίζονται σε μία συσκευή! Μπορείς να το βάλεις να ελέγχει πολλές (αρκεί να μην χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς στα τηλεχειριστήρια υπερύθρων) ταυτοχρόνως, για παράδειγμα το κλιματιστικό, την τηλεόραση, και το στερεοφωνικό! Οι πομποί διαθέτουν σήμα σε όλες τις κατευθύνσεις!. Και όχι, δεν θα ανάβουν ταυτοχρόνως, μιας και κάθε συσκευή εμφανίζεται με διαφορετικό όνομα στο app. Έτσι θα μπορείς να βάλεις μέχρι και την τηλεόραση να ανάβει όποτε εσύ θέλεις!