6
Πολιτισμός

Augmented Reality και τέχνη

Augmented Reality και τέχνη
Χάρη στην τεχνολογία AR (augmented reality), μπορείς να βλέπεις εικονικά τα έργα τέχνης που βρίσκονται σε μουσεία σαν να βρισκόσουν κι εσύ απέναντί τους.

Ένα ολόκληρο μουσείο στα χέρια σου! Η εφαρμογή της τεχνολογίας στην τέχνη ανοίγει πολλές πόρτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανοίγει τις πόρτες πολλών κορυφαίων μουσείων ανά τον κόσμο και φέρνει τα έργα τέχνης μπροστά σου. Ίσως σκεφτείς πως το internet είναι γεμάτο από φωτογραφίες έργων τέχνης και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις στο Google Search λίγες λέξεις για να τα βρεις όλα. Η Google, όμως, έχει πάει μερικά βήματα πιο πέρα. Η εταιρεία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια το app ονόματι “Arts & Culture”, ένα app αφοσιωμένο στις τέχνες και την κουλτούρα, στο οποίο προσθέτει συνεχώς νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Εδώ και καιρό υπάρχει η επονομαζόμενη “επαυξημένη πραγματικότητα” (AR εκ του Augmented Reality) ως τεχνολογία, η Google όμως έχει βάλει την τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης.

Η λειτουργία του Arts & Culture ονομάζεται “Pocket Gallery” (γκαλερί τσέπης) και χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να σε μεταφέρει στο μουσείο, και όχι απλά να σου δείξει μια φωτογραφία ενός πίνακα σε μεγάλη ανάλυση. Η AR φροντίζει ώστε να μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους του κάθε μουσείου, να βλέπεις τις αίθουσες και τα εκθέματα σαν να βρισκόσουν εκεί, αλλά χωρίς κόσμο για να σου κόβει τη θέα και χωρίς να πρέπει να στηθείς στην ουρά για να δεις ένα διάσημο έκθεμα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα (σχετικώς σύγχρονο) smartphone και το app της Google, το οποίο προφανώς διατίθεται δωρεάν από το App Store, και το οποίο υπάρχει διαθέσιμο όχι μόνο για Android αλλά και για iPhones.

Ξεκινώντας από το μουσείο Mauritshuis (προφέρεται “Μαουριτσχάους”) στην Ολλανδία, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα γνωστά έργα του ζωγράφου Vermeer, μεταξύ αυτών και το διάσημο “Girl with a Pearl Earring”, η Google έχει κάνει εκπληκτική δουλειά, απεικονίζοντας με κάθε λεπτομέρεια τον χώρο και τα εκθέματα. Η εταιρεία σχεδίασε και δημιούργησε μια ειδική ρομποτική κάμερα ειδικά για λήψεις έργων τέχνης, την Art Camera, η οποία διαθέτει αισθητήρες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Έτσι, μπορείς να πλησιάσεις το κάθε έκθεμα όσο θες, για να δεις λεπτομέρειες, ή να περιηγηθείς στον χώρο, κρατώντας το smartphone σου σαν ένα παράθυρο σε έναν άλλο τόπο!

Στο app της Google, βέβαια, μπορείς να βρεις και πολλά άλλα μέρη για να επισκεφθείς, όχι μόνο μουσεία αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές – για παράδειγμα τους ναούς των Μάγιας – ή να ταξιδέψεις με τα τραίνα της Ινδίας, ακόμη και να επισκεφθείς μέρη όπως μακρινούς γαλαξίες και αστέρια, χωρίς να απομακρυνθείς από το σπίτι σου! Το Google Arts & Culture περιέχει χιλιάδες τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος από 80 χώρες, και τις φέρνει στα χέρια σου και στην οθόνη του κινητού σου. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ότι το app έχει και τη λειτουργία της αυτόματης μετάφρασης της Google, έτσι ώστε να μπορείς, όχι μόνο να δεις το κάθε έκθεμα, αλλά και να διαβάσεις τις περιγραφές που βρίσκονται για το κάθε ένα, στη δική σου γλώσσα – ή σε όποια γλώσσα προτιμάς! Επίσης ενδιαφέρον είναι το ότι το app μπορεί να σου στέλνει ειδοποιήσεις όποτε προστίθεται κάτι νέο στη “βιβλιοθήκη” του, να σε βοηθά να εντοπίζεις μουσεία και τοποθεσίες κοντά σου, ενώ έχει και το highlight της εβδομάδας, μια λειτουργία η οποία σου δίνει προτάσεις κάθε εβδομάδα για να ανακαλύπτεις πράγματα που ίσως δεν ήξερες.