6
Πολιτισμός

Το διάβασες; Χάρισέ το…

Το διάβασες; Χάρισέ το…
Η μόδα της ανταλλαγής βιβλίων είναι παγκόσμια. Όλες οι online διευθύνσεις και apps που θα σε βοηθήσουν να γίνεις μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των βιβλιοφάγων που ανταλλάσσουν τα αγαπημένα τους βιβλία.

Το δράμα κάθε βιβλιοφάγου είναι το ότι… τα βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ, ο χώρος στη βιβλιοθήκη, όμως, τελειώνει! Δεν υπάρχει λάτρης του βιβλίου ο οποίος να μην έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε πατάρια, πατώματα, υπόγεια, κομοδίνα, και άλλες ελεύθερες επιφάνειες. Ως βιβλιοφάγος που σέβεται τον εαυτό του, όμως, σχεδόν ποτέ δεν ξαναδιαβάζει βιβλίο δεύτερη φορά (σχεδόν ποτέ). Το αποτέλεσμα είναι πως όλοι έχουν δεκάδες βιβλία τα οποία απλώς κάθονται για χρόνια σε κάποιο ράφι και τα οποία δεν πρόκειται να ξαναδιαβαστούν. Γιατί να κάθονται όμως;

Τώρα θα ρωτήσεις “και τί να κάνουν;” Η απάντηση είναι απλή: χάρισέ τα! Υπάρχουν πολλοί άλλοι βιβλιόφιλοι οι οποίοι δεν τα έχουν διαβάσει και θα το ήθελαν πολύ. Γιατί να μην δώσεις αυτά τα βιβλία, λοιπόν, για να τα διαβάσει και κάποιος άλλος; Και… γιατί όχι, να μην πάρεις κι εσύ ένα άλλο βιβλίο που εσύ δεν έχεις διαβάσει;

Στην εποχή της επικοινωνίας και της τεχνολογίας που ζούμε, είναι πολύ απλό να οργανωθούν ομάδες βιβλιόφιλων οι οποίες να ανταλλάσσουν βιβλία αναμεταξύ τους. Και… έχει ήδη γίνει! Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, αν σε ενδιαφέρουν και βιβλία σε άλλες γλώσσες!

Ανταλλαγές βιβλίων στο Facebook

Αυτό είναι και το πιο απλό. Υπάρχει τέτοιο γκρουπ στο Facebook, το οποίο έχει μοναδικό σκοπό το να φέρει σε επαφή άτομα που θέλουν να ανταλλάξουν κάποιο βιβλίο μεταξύ τους. Εδώ δεν έχουμε “πλατφόρμα” ή κάτι οργανωμένο· απλά βλέπεις τί βιβλία έχει ο καθένας για ανταλλαγή και επικοινωνείς μαζί του. Τα περαιτέρω τα βρίσκετε μεταξύ σας.

BookMooch

Το BookMooch είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων, της οποίας η λειτουργία βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων. Για κάθε βιβλίο που βάζεις στο σύστημα παίρνεις 1/10 του πόντου, αλλά έναν ολόκληρο πόντο κάθε φορά που δίνεις ένα βιβλίο σε κάποιον άλλο. Για να συνεχίσεις να παίρνεις βιβλία από άλλους, όμως, θα πρέπει να δίνεις τουλάχιστον ένα βιβλίο για κάθε δύο που παίρνεις. Μπορείς να ζητήσεις βιβλία από οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε γλώσσα. Μάλιστα, αν στείλεις βιβλίο στο εξωτερικό, παίρνεις τρεις πόντους, ενώ στον παραλήπτη “κοστίζει” τρεις πόντους.

BookCrossing

Παρόμοιο με το προηγούμενο, το BookCrossing είναι ίσως πιο ενδιαφέρον μιας και η πλατφόρμα του διαθέτει tracking για να μπορείς να βλέπεις πού βρίσκεται το κάθε βιβλίο σου αλλά και σε ποιες χώρες έχει πάει! Διαθέτει και chatrooms για να συμμετέχεις σε συζητήσεις με άλλους βιβλιομανείς, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα να αγοράσεις νέα βιβλία με έκπτωση! Τέλος, δεν έχει σύστημα πόντων αλλά βασίζεται στην καλή διάθεση του κάθε μέλους.

MetaBook

Ελληνική πρόταση το MetaBook για αγοραπωλησίες βιβλίων και όχι για ανταλλαγές με πολλές κατηγορίες και διάφορες θεματικές. Πρόκειται για on-line marketplace το οποίο διευκολύνει την πώληση των βιβλίων που έχεις αλλά δεν θες πια.