80
COSMOTE Tips

Βαρέθηκες το sudoku; Η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε καλύτερο!

Βαρέθηκες το sudoku; Η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε καλύτερο!
Θραύση κάνει το νέο παιχνίδι που δημιούργησε εκ του μηδενός ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε όλο και περισσότερο για το τρομερό ChatGPT και τις εξωπραγματικές του ικανότητες να παράγει απαντήσεις σε πλήρως κατανοητή γλώσσα. Όμως το ChatGPT μπορεί να συνθέσει μέχρι και κώδικα σε γλώσσες προγραμματισμού για υπολογιστές! Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT με διάφορους τρόπους, και εδώ έρχεται ένα άκρως ενδιαφέρον πείραμα που έκανε ένας χρήστης ονόματι Daniel Tait, ο οποίος ζήτησε κάτι αντισυμβατικό.

Η ερώτηση που έθεσε ο Daniel στο ChatGPT ήταν το αν μπορεί να “εφεύρει” ένα παζλ λογικής παρόμοιο με το Sudoku, το οποίο όμως δεν υπάρχει!

Το ChatGPT απάντησε πως μπορεί να προσπαθήσει και μάλιστα περιέγραψε ένα τέτοιο παιχνίδι το οποίο ονόμασε “Labyrinth Sudoku”, το οποίο ακολουθεί τους γνωστούς κανόνες του Sudoku, όμως υπάρχουν “φράγματα” στον πίνακα, με συγκεκριμένα κελιά τα οποία δε μπορούν να συμπληρωθούν με αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας λαβύρινθος τον οποίο ο χρήστης θα πρέπει να λύσει, βρίσκοντας τη σωστή διαδρομή για να συμπληρώσει τους αριθμούς που λείπουν!

Μάλλον το Labyrinth Sudoku δεν πολυάρεσε στον Daniel και ζήτησε στο ChatGPT να φτιάξει ένα άλλο. Μετά από άλλες 2-3 απόπειρες, η επόμενη εφεύρεση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα παζλ το οποίο ονόμασε “Sum Delete”, και το οποίο παίζεται σε έναν πίνακα 7×7 γεμάτο από τυχαίους αριθμούς από το 1 έως το 9. Στόχος του παίκτη είναι να διαγράψει αριθμούς, ώστε να πετύχει το άθροισμα που αναγράφεται σε κάθε γραμμή και κάθε στήλη! Ο παίκτης μπορεί να διαγράψει οποιονδήποτε αριθμό θέλει χωρίς περιορισμό, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι μοναδική!

Το Sum Delete άρεσε στον Daniel, ο οποίος ζήτησε από το ChatGPT να υλοποιήσει το παιχνίδι αυτό, χρησιμοποιώντας κώδικα HTML και JavaScript (δηλαδή να φτιάξει μια ιστοσελίδα), με πρόβλεψη το παιχνίδι να ανανεώνεται κάθε φορά που φορτώνεται η σελίδα! Το ChatGPT παρήγαγε τον απαιτούμενο κώδικα, χωρίς άλλη παρέμβαση του Daniel, μέσα σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα!

Η επόμενη “εντολή” του Daniel ήταν να προσθέσει και λίγο κώδικα CSS ώστε να ομορφύνει τη σελίδα, κάτι που το ChatGPT έκανε! Μετά από μερικές ακόμη προσθήκες που ο Daniel ζήτησε, το πλήρες παιχνίδι ήταν έτοιμο, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από το ChatGPT! Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, ο Daniel ρώτησε αν όντως αυτό το παιχνίδι ήταν νέο, με το ChatGPT να απαντά πως, όσο γνώριζε, δεν υπήρχε άλλο ίδιο παιχνίδι, αλλά πρόσθεσε πως ίσως να υπάρχουν παρόμοια!

Τέλος, ο Daniel ζήτησε από το ChatGPT να βρει όνομα για το παιχνίδι που μόλις δημιούργησε, με την πρώτη απόπειρα του συστήματος να είναι “Sum Square”, αλλά μετά από λίγη παρότρυνση, το ονόμασε “Sumplete”, από τις λέξεις “sum” και “complete”.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο Sumplete.com και ελεύθερο για όλο τον κόσμο! Ο Daniel κατοχύρωσε το domain “sumplete.com” και πλέον μπορείς κι εσύ να μπεις στο site και να παίξεις το πρώτο (ίσως) παιχνίδι που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Ως επίλογο, θα σε αφήσουμε με μια σκέψη: αν το παιχνίδι όντως δεν υπήρχε, και ο Daniel αποφασίσει να κατοχυρώσει την “πατέντα” και να αξιοποιήσει το site εμπορικά, ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού; Ο Daniel; Οι δημιουργοί του ChatGPT; Επίσης, ποιος θα πρέπει να πάρει τα κέρδη από αυτό το site; Δύσκολες ερωτήσεις για το κοντινό μέλλον. Ίσως το ChatGPT να μπορεί να απαντήσει και σε αυτές!