4
Υγεία & Fitness

VR για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

VR για ανθρώπους με προβλήματα όρασης
Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας βοηθά ανθρώπους με προβλήματα όρασης να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η τεχνολογία οφείλει να βοηθά τους πάντες. Για την ακρίβεια, η τεχνολογία δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, αν δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους. Με αυτή τη λογική, η Microsoft δούλεψε πάνω στις τεχνολογίες της και δημιούργησε ένα σετ εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα συστήματα virtual reality της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί, ο κάθε χρήστης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και έτσι οι developers της Microsoft αποφάσισαν να προσφέρουν ένα tool kit αποτελούμενο από 14 ξεχωριστά εργαλεία, ούτως ώστε οι παίκτες να μπορούν να εξατομικεύσουν το σύστημα με βάση τις δικές τους παραμέτρους. Στο tool kit περιλαμβάνονται μεγεθυντικός φακός, διεστιακοί φακοί, αναδιάταξη περιφερειακής όρασης, ενίσχυση κειμένου, ρυθμιστικά για φωτεινότητα και αντίθεση, αλλαγή χρωμάτων, ενίσχυση άκρων (edge enhancement) και μετρήσεις βάθους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για φωνητική περιγραφή του περιβάλλοντος και ανάγνωση τυχόν κειμένου.

Όλα αυτά στο tool kit το οποίο ονομάζεται SeeingVR!

Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα διάφορα εργαλεία είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμούς, έτσι ώστε να ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες. Και βέβαια, τα εργαλεία αυτά μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε υφιστάμενες εφαρμογές του Unity, εκ των υστέρων.

Η αξιολόγηση του συστήματος από 11 εθελοντές, σε διάφορες εργασίες – για παράδειγμα, επιλογή μενού, πιάσιμο αντικειμένων ἤ βολή σε κινούμενους στόχους – έδειξε πως όλοι τους μπόρεσαν και ολοκλήρωσαν τις εργασίες γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι χωρίς το SeeingVR.

Επίσης, οι εθελοντές επέλεξαν διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ των διαθέσιμων εργαλείων, κάτι που εδραίωσε την επιλογή των ερευνητών να δώσουν αυτή την ευελιξία για τις επιλογές.

Για περισσότερες πληροφορίες, δες το βίντεο που ακολουθεί: