8
Ψυχαγωγία

Winamp: Το πιο διάσημο mp3 player των 90s επιστρέφει

Winamp: Το πιο διάσημο mp3 player των 90s επιστρέφει
Το Winamp υπάρχει ακόμη και ετοιμάζει τη δυναμική του επιστροφή. Μπορεί να επιστρέψει σε έναν κόσμο που πλέον κυριαρχεί το streaming;

Όσοι είχαν κάνει την είσοδό τους στους υπολογιστές τη δεκαετία του ’90 (ή και πιο πριν) θα θυμόνται ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τα mp3 που ακούγαμε εκείνη την εποχή: Winamp! Τότε αποτελούσε τον απόλυτο mp3 player για τους υπολογιστές, οι οποίοι τότε έτρεχαν Windows 98 και ήταν ένα από τα προγράμματα που υπήρχαν σε κάθε PC. Τότε που η ψηφιακή μουσική σε υπολογιστή, εκτός του να βάλεις το audio CD στο CD-ROM drive, απαιτούσε το κατέβασμα αρχείων mp3 από το Internet ή το ripping από CD που είχες αγοράσει και να τα μετατρέψεις σε mp3 μόνος σου στον υπολογιστή σου. Πρωτόγονες εποχές για εμάς που τις ζήσαμε!

Το Winamp είχε το ζενίθ του κάποια στιγμή περί τα μέσα του 2000 και έκτοτε, και ειδικά με την είσοδο του YouTube, των γρήγορων συνδέσεων ADSL και, βέβαια, του Spotify, άρχισε η πτώση. Το Winamp προσπάθησε να κρατηθεί εν ζωή αλλά με την είσοδο της περασμένης δεκαετίας, το μέλλον του ήταν προδιαγεγραμμένο. Η τελευταία του έκδοση κυκλοφόρησε το μακρινό 2013 και έκτοτε το πάλαι ποτέ αγαπημένο πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής απλά… υπάρχει. Μπορείς ακόμη να κατεβάσεις την τελευταία ημι-επίσημη έκδοση του Winamp, την 5.8, η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που θυμάσαι, αν το χρησιμοποιούσες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά πολύ κοντά σε αυτό.

Τώρα, όμως, το Winamp, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές ιδιοκτησία, ετοιμάζεται να κάνει δυναμική επιστροφή! Βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε, καθώς ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που ακούνε μουσική από τον υπολογιστή τους μέσω αρχείων mp3 αποθηκευμένων τοπικά σε κάποιον σκληρό δίσκο. Ο κόσμος της μουσικής έχει μεταφερθεί, πλέον, στο Internet και σε υπηρεσίες streaming όπως το Spotify ή το Apple Music, αλλά και στο ίδιο το YouTube, όπου μπορείς να βρεις όποιο τραγούδι επιθυμείς, στην επίσημη εκτέλεση ή σε χίλιες διαφορετικές παραλλαγές, αλλά ακόμη και playlists!

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πλέον πίσω από το Winamp – καθώς δεν μιλάμε για τους ίδιους τους ανθρώπους που το δημιούργησαν – θέλουν να κάνουν κάτι μάλλον διαφορετικό από αυτό που θυμάσαι. Όπως αναφέρουν, το Winamp θα επιστρέψει «remastered», με στόχο να γίνει η εφαρμογή με την οποία συνδέεσαι με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες – και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους podcasters! Το Winamp περνάει από ένα απλό πρόγραμμα αναπαραγωγής και γίνεται πλατφόρμα, μέσα από την οποία καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να διοχετεύουν τη δουλειά τους. Προφανώς το Winamp στοχεύει σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες που δίνουν οι μεγάλες υπηρεσίες streaming και τον έλεγχο που αυτές επισύρουν επί των δημιουργιών τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Για καλλιτέχνες και δημιουργούς μουσικής, [θέλουμε] να σου δώσουμε τον έλεγχο πάνω στις δικές σου δημιουργίες. Θα σε βοηθήσουμε να συνδεθείς στενά με το κοινό σου και να κερδίζεις ένα πιο δίκαιο εισόδημα, κάνοντας αυτό που αγαπάς».

Είναι προφανές πως οι υπεύθυνοι του Winamp ποντάρουν στο όνομα και τη νοσταλγία που φέρνει το όνομα «Winamp» σε όλους όσους το θυμούνται, και ειδικά στα 80 και πλέον εκατομμύρια χρηστών του παλιού προγράμματος. Το αν θα τα καταφέρει να ανθίσει σε έναν κόσμο ο οποίος έχει φύγει από τα αρχεία και έχει αλλάξει δραματικά, περνώντας στην εποχή του streaming και των smartphones, μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον. Για την ώρα, μια beta του νέου Winamp έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 100.000 χρηστών και έχει ήδη κλείσει (αν ήθελες να τη δοκιμάσεις). Φαίνεται, όμως, ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και μένει να δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση! Καλή τύχη, Winamp!