7
Τεχνολογία

Windows 11 σε tablet; Πώς;

Windows 11 σε tablet; Πώς;
Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν έχει φτιαχτεί μόνο για υπολογιστές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως με τα δάχτυλα σε ένα tablet. Με αυτές τις ρυθμίσεις που εξηγούμε σε αυτό το άρθρο…

Η αρχή έγινε με τα Windows 8. Η Microsoft επιχείρησε να προσαρμόσει το λειτουργικό της σύστημα έτσι ώστε να ταιριάζει με (αυτό που έβλεπε ως) τον νέο τρόπο χρήσης: οθόνες αφής και συστήματα χωρίς πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που τα Windows 8 δεν ενθουσίασαν τους χρήστες· αντίθετα, οι περισσότεροι όχι μόνο δεν συμπάθησαν τη νέα έκδοση, αλλά δε μπορούσαν ούτε καν να τη χρησιμοποιήσουν, μιας και δε μπορούσαν ούτε να βρουν το Start menu. Η ίδια η Microsoft ανακοίνωσε (πολύ αργότερα) ότι είχε ενσωματώσει πολλές λειτουργίες και χαρακτηριστικά που προσανατολίζονταν στον χειρισμό μέσω αφής και τις είχε ενεργοποιήσει διότι ήθελαν “να κάνουμε τους χρήστες να τα μάθουν, έστω και με το ζόρι”. Αργότερα, με τα Windows 8.1, διόρθωσαν κάποια από αυτά, ώστε να μπορούν και οι χρήστες κανονικών υπολογιστών να δουλέψουν, ενώ με τα Windows 10, τα χαρακτηριστικά αυτά ενσωματώθηκαν με έναν πιο ορθό τρόπο στο λειτουργικό, το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει αν ο υπολογιστής στον οποίον έτρεχαν ήταν τύπου tablet ή συμβατικός, και να ενεργοποιήσει (ή απενεργοποιήσει) τα κατάλληλα χαρακτηριστικά.

Από τότε έχουμε δει πολλούς υπολογιστές οι οποίοι είτε είναι εξ αρχής tablet με Windows, είτε μπορούν να μετατραπούν σε tablet (2-in-1), και σε αυτά τα μηχανήματα τα Windows 11 ενεργοποιούν αυτομάτως το tablet mode και αλλάζουν μόνα τους πολλές ρυθμίσεις.

Μπορεί τα Windows 11 να είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν το “tablet mode” μόνα τους, όμως υπάρχουν περισσότερες λειτουργίες και ρυθμίσεις οι οποίες βολεύουν ακόμη περισσότερο και μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο χειροκίνητα. Για παράδειγμα, όταν ανιχνεύουν πως δεν υπάρχουν συνδεδεμένες άλλες συσκευές κατάδειξης ή εισαγωγής (πληκτρολόγιο, ποντίκι, touchpad), καταλαβαίνουν πως ο υπολογιστής λειτουργεί σε tablet mode. Μια από τις αλλαγές είναι πως δίνουν περισσότερο χώρο στην taskbar και βάζουν επιπλέον κενά ανάμεσα στα εικονίδια σε αυτήν. Μπορείς, όμως, να δεις και άλλες ρυθμίσεις που ίσως σε βοηθήσουν στη χρήση των Windows μέσω της οθόνης αφής!

1. Μάθε χειρονομίες

Τα Windows 11 υποστηρίζουν διάφορες χειρονομίες (gestures) στην οθόνη. Για παράδειγμα, το τράβηγμα προς τα κάτω με τρία δάκτυλα ενεργοποιεί τη λειτουργία minimize all και ελαχιστοποιεί όλα τα ανοικτά παράθυρα, εμφανίζοντας το desktop. Το τράβηγμα προς τα πάνω με τρία δάκτυλα ξαναφέρνει όλα τα παράθυρα στη θέση τους. Τραβώντας αριστερά ή δεξιά με τρία δάκτυλα φέρνει μπροστά το παράθυρο που ήταν ενεργό αμέσως πριν από το τρέχον. Αυτό είναι παρόμοιο με το να πατήσεις Alt-Tab μία φορά στο πληκτρολόγιο.

Αν χρησιμοποιείς πολλαπλά desktops μέσω του Task View, τότε μπορείς να αλλάξεις μεταξύ των desktops ακουμπώντας στην οθόνη με τέσσερα δάκτυλα και τραβώντας αριστερά ή δεξιά.

2. Ολική μεγέθυνση

Όταν δουλεύεις με τα δάκτυλα, μάλλον θα θέλεις να είναι μεγαλύτερα όλα τα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα πλήκτρα στις γωνίες των παραθύρων ή τα στοιχεία των μενού. Για να αλλάξεις τη μεγέθυνση του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο System, έπειτα στο Display και βρες το Scale. Εκεί μπορείς να αλλάξεις τη ρύθμιση από 100% έως 500%, κάτι που θα επηρρεάσει όλα τα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, παράθυρα, μενού, εικονίδια, τα πάντα! Έτσι, θα μπορείς να πατήσεις με το δάκτυλο, για παράδειγμα, το Edit – Paste.

3. Κλείδωσε την περιστροφή

Τα Windows 11 προσπαθούν να σε βοηθήσουν περιστρέφοντας την εικόνα όταν περιστρέψεις τη συσκευή. Κάποιες φορές θα θέλεις να συμβεί αυτό, κάποιες άλλες όχι. Για παράδειγμα, αν είσαι ξαπλωμένος και διαβάζεις στο πλάι, τότε δεν θα θέλεις την εικόνα να περιστραφεί. Η ρύθμιση που θέλεις είναι το Rotation lock, η οποία βρίσκεται μέσα στα Settings και κάτω από το Display. Επίσης, μπορείς να ορίσεις τον προσανατολισμό της εικόνας από το Display orientation.

4. Κρύψε την taskbar

Αν θέλεις όσο περισσότερο χώρο γίνεται, και η (τώρα μεγαλύτερη) taskbar πιάνει πολύ χώρο, μπορείς να τη βάλεις να κρύβεται όταν δεν τη χρησιμοποιείς. Στα Settings, κάτω από το Personalization – Taskbar – Taskbar behaviors θα βρεις τη ρύθμιση Automatically hide the taskbar.

5. Πληκτρολόγιο και ποντίκι στην οθόνη

Τα Windows έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν κυρίως με ποντίκι και πληκτρολόγιο, και η Microsoft το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Έτσι, εκτός του οπτικού πληκτρολογίου έχει και εικονικό touchpad. Άνοιξε τα Settings, πάτα στο Personalization, έπειτα στο Taskbar και Taskbar corner icons. Τώρα μπορείς να ενεργοποιήσεις το Touch keyboard αλλά και το Virtual touchpad, για να εισάγεις κείμενο και να χειρίζεσαι τα Windows όπως συνήθως, από τα αντίστοιχα εικονίδια της taskbar!

6. Κόλλα το!

Τα Windows 11 έχουν ενισχυμένες λειτουργίες τοποθέτησης των παραθύρων. Αν θέλεις να βάλεις ένα παράθυρο στη μία πλευρά της οθόνης, απλά πάτα στο πάνω μέρος του, στο title bar, και τράβα όλο το παράθυρο σε κάποια άκρη της οθόνης. Τα Windows θα κολλήσουν το παράθυρο σε αυτήν, επιτρέποντάς σου να στοιχίσεις τα παράθυρα που θέλεις να βλέπεις ταυτόχρονα!

7. Πάρε στυλό!

Εκτός από το ποντίκι, το touchpad, ακόμη και την οθόνη αφής, υπάρχει καλύτερος τρόπος να χειριστείς τα Windows: το stylus. Το στυλό δουλεύει με την οθόνη αφής αλλά επιτρέπει πολύ πιο λεπτομερή έλεγχο των κινήσεών σου αλλά και των χειρισμών σου, λόγω του ότι το stylus έχει την ακρίβεια ενός στυλό και όχι ολόκληρου του δακτύλου σου, επιτρέποντάς σου να πατήσεις ακριβώς εκεί που θέλεις και όχι… περίπου. Βέβαια, οι περισσότερες συσκευές δεν έρχονται με stylus αλλά θα πρέπει να αγοράσεις ένα. Πιστεύουμε, όμως, πως η ακρίβεια και η ευκολία του αξίζει την επένδυση.