Τα ρομπότ έρχονται. Εντάξει, αν πρέπει να είμαστε ακριβείς: τα ρομπότ είναι ήδη εδώ, εδώ και δεκαετίες. Αλλά τώρα δε μιλάμε για ρομπότ τύπου βραχίονες ή άλλων ειδών βιομηχανικά ρομπότ, τα οποία υπάρχουν για να συναρμολογούν μηχανήματα και να εκτελούν βαριές ή επικίνδυνες δουλειές. Μιλάμε για την κατηγορία των λεγόμενων ανδροειδών, τα ρομπότ τα οποία έχουν τη μορφή ανθρώπου, με κεφάλι, χέρια, πόδια και, γενικότερα, σχήμα το οποίο θυμίζει ανθρώπινο ον και όχι κάτι άλλο. Τα περιμένουμε εδώ και δεκαετίες και σιγά σιγά οι τεχνολογίες ωριμάζουν και έρχεται η στιγμή που θα δούμε κάτι τέτοιο να μπαίνει και στα σπίτια μας. Σιγά σιγά. Έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι την πλήρη αυτονομία και την ύπαρξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα επιτρέψουν σε έναν «μηχανικό άνθρωπο» να μπορέσει να λειτουργήσει στο χάος που ζούμε όλοι μας.
Οι επιστήμονες, όμως, δεν περιμένουν αυτή τη στιγμή, αλλά συνεχίζουν και αναπτύσσουν τις τεχνολογίες αυτές που θα τους επιτρέψουν να έχουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά και εμφάνιση, ακόμη και αν το βασικό συστατικό, μια τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης βρίσκεται ακόμη πέραν των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Τώρα έχουμε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα εξομοίωσης προσώπου για ρομπότ, το οποίο είναι, μάλιστα, σε θέση να αποδώσει διάφορα συναισθήματα μέσω εκφράσεων σε ένα… ρομποτικό πρόσωπο!
Η Βρετανική Engineered Arts παρουσίασε το δικό της δημιούργημα, το Ameca, το οποίο είναι σε θέση να πάρει αρκετές εκφράσεις στο μηχανικό του πρόσωπο. Βέβαια, το Ameca δεν είναι σαν τα γνωστά ρομπότ της Boston Dynamics, τα οποία έχουμε δείξει πολλές φορές στο παρελθόν σε διάφορα άρθρα και τα οποία μπορούν και κάνουν χορευτικές φιγούρες, κωλοτούμπες, και διάφορες άλλες αθλοπαιδιές. Το Ameca είναι φτιαγμένο για να παίρνει εκφράσεις.
Η εταιρεία, βέβαια, συνεχίζει τις έρευνες και μάλιστα αναφέρουν πως κάποια στιγμή θα αποκτήσει και τέτοιες ικανότητες, αν και ακόμη απέχουν αρκετά από αυτό το επίπεδο – μιας και έχουν επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές της εξέλιξης. Επίσης, η Engineered Arts επισημαίνει πως δεν ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, ούτε και τα υφιστάμενα πρωτότυπά της ενσωματώνουν κάτι τέτοιο, αλλά έχει αφήσει σε άλλους ερευνητές και εταιρείες την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό πάνω στο οποίο δουλεύει η εταιρεία είναι τα υπερ-ρεαλιστικά σώματα των ρομπότ.
Μπορείς να δεις τα αντίστοιχα βίντεο για να καταλάβεις λίγο καλύτερα το τι έφτιαξαν!
Αν δεν τρόμαξες αρκετά μετά το ρομπότ αυτό, δες και το επόμενο, το οποίο μάλλον απαντά και στο ερώτημα εάν θα πρέπει τα ρομπότ να έχουν χαρακτηριστικά τα οποία θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τους ανθρώπους ή όχι – για παράδειγμα, το γκρι πρόσωπο του προηγούμενου.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ακόμη αρκετά μακριά – τουλάχιστον όσο ξέρουμε – όμως τα ανδροειδή ρομποτικά σώματα είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο πιστεύεις!