Ο χειρισμός του υπολογιστή, εδώ και δυόμιση δεκαετίες, έχει καταλήξει να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το ποντίκι (ή την οθόνη αφής), ενώ το πληκτρολόγιο είναι, για πολύ κόσμο, ένα περιφερειακό το οποίο έχει χρησιμότητα μόνο όταν θέλει κάποιος να γράψει κείμενο. Και όμως, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών, όλα τα προγράμματα καταλαβαίνουν και από συντομεύσεις του πληκτρολογίου. Και μάλιστα, αν ξέρεις να τις χρησιμοποιείς, οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου μπορούν να σου γλυτώσουν πάρα πολύ χρόνο!
Θα πεις: «σιγά τον χρόνο που χαλάω, με το να πιάνω το ποντίκι και να κάνω δεξί κλικ ή να πηγαίνω στα μενού». Κι όμως. Συσσωρευτικά, μπορεί να γλυτώνεις μέχρι και κάμποσα λεπτά για κάθε ώρα δουλειάς. Δεν θα προτιμούσες να έχεις αυτά τα λεπτά διαθέσιμα για να πιείς έναν καφέ με την ησυχία σου, αντί να σπαταλήσεις αυτό τον χρόνο, απλώνοντάς τον σε κουνήματα του ποντικιού και κλικ; Ο λόγος που τα πληκτρολόγια εξακολουθούν και έχουν τόσα πολλά πλήκτρα είναι γιατί… είναι χρήσιμα! Μάθε κι εσύ να τα εκμεταλλεύεσαι και μη σηκώνεις τα χέρια σου από το πληκτρολόγιο, παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο!
Τα shortcuts που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις
Windows key
Nαι, κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο βασικό που οι περισσότεροι το ξεχνούν. Αντί να πιάσεις το ποντίκι και να πας στο Start button, μπορείς απλά να πατήσεις το πλήκτρο με τη σημαιούλα των Windows και να χρησιμοποιήσεις τα βελάκια του πληκτρολογίου, ίσως και το Tab, για να βρεις αυτό το πρόγραμμα που θες. Εναλλακτικά, αν πατήσεις το Windows key και αρχίσεις να γράφεις το όνομα του προγράμματος που θες, τα Windows θα το βρουν για ‘σένα!
Ctrl+F
Ό,τι θες να ψάξεις, το CTRL+F είναι το shortcut για όλες τις δουλειές – σε όλα (σχεδόν) τα προγράμματα, ανοίγει το ενσωματωμένο search. Είσαι στον browser και θες να βρεις μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση μέσα στο κείμενο της σελίδας; Είσαι στο Word; Μήπως είσαι στον Explorer και ψάχνεις να βρεις ένα αρχείο; Το shortcut είναι κοινό!
Ctrl+L / Alt+D
Ίδια λειτουργία, δύο shortcuts. Δουλεύει σε όλους τους browsers, απλά το πρώτο θεωρείται πιο universal, ενώ το δεύτερο θεωρείται Windows shortcut – και οι χρήστες Linux και Mac το σνομπάρουν. Σε πηγαίνει στην address bar του browser.
Ctrl+S
Save – δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις και κάνει save οποιοδήποτε αρχείο έχεις ανοιχτό. Ακόμη και σε browser κάνει save τη σελίδα που έχεις ανοιχτή. Αντί να βασίζεσαι στο autosave, μάθε να πατάς το Cltr+S τακτικά!
Ctrl+Shift+V
Paste special. Αν έχεις κάνει copy από κάποιο αρχείο ή ιστοσελίδα και θες να κάνεις paste αλλά μόνο το κείμενο και όχι links, tables ή εικονίδια, τότε το Ctrl+Shift+V είναι αυτό που ψάχνεις! Θα σου επιτρέψει να διαλέξεις τι θες να κάνεις paste! Με τα βελάκια και Enter, προφανώς! Είπαμε: Άσε κάτω το ποντίκι!
Ctrl+βελάκια
Στο Word (και παρόμοια προγράμματα) μετακινείσαι κατά μια λέξη δεξιά ή αριστερά, ή μια παράγραφο πάνω ή κάτω. Αν πατήσεις και το Shift μαζί, κάνεις και επιλογή!
Ctrl+Home/End
Στο Word (και παρόμοια προγράμματα) μετακινείσαι στην αρχή ή στο τέλος του αρχείου! Ναι, όπου κι αν είσαι, με Ctrl+Home πας στην αρχή, με Ctrl+End πας στο τέλος! Δουλεύει ακόμη και σε άλλα προγράμματα, έως και στο Notepad.
Άλλα shortcuts
Υπάρχουν κάποια γενικά shortcuts, τόσο γενικά όσο και τα Ctrl+C – Ctrl+V για copy και paste, τα οποία αφορούν τα ίδια τα Windows. Για παράδειγμα:
Alt+Tab / Alt+Shift+Tab: κράτα πατημένο το Alt και πάτα μια φορά το Tab (αριστερά από το Q) χωρίς να αφήσεις το Alt. Θα δεις τα ανοικτά προγράμματα και το επόμενο από αυτό που είναι ενεργό να επιλέγεται. Μπορείς να πατήσεις πολλές φορές το Tab μέχρι να φτάσεις σε αυτό που θες και, αφήνοντας το Alt, να μεταβείς σε αυτό. Μαζί με Shift, η επιλογή πηγαίνει στην προηγούμενη, αντί για την επόμενη. Αντί να πιάνεις το ποντίκι κάθε φορά που θες να αλλάξεις το ενεργό παράθυρο, μάθε να δουλεύεις το Alt+Tab!
Ctrl+Tab: επόμενο tab – με Ctrl+Shift+Tab προηγούμενο tab. Για όλους τους browsers που έχουν σελίδες ανοικτές σε tabs, αλλά και σχεδόν κάθε άλλο πρόγραμμα που διαθέτει tabs, το Ctrl+Tab είναι ο τρόπος να αλλάζεις tab και όχι το ποντίκι.
Ctrl+Z: undo. Θες να ξε-κάνεις ό,τι είναι αυτό που έκανες; Το Ctrl+Z είναι το ίδιο με το να ψάχνεις το undo μέσα στα μενού ή στη μπάρα με τα κουμπιά οποιουδήποτε προγράμματος. Επίσης δουλεύει σε πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει καν μενού ή κουμπί undo.
Alt+F4: κλείσιμο του ενεργού προγράμματος. Ίσως το πιο δημοφιλές (παλαιότερα) shortcut, κάνει την ίδια δουλειά με το X στην πάνω δεξιά γωνία οποιουδήποτε παραθύρου.
Ctrl+W: κλείσιμο του ενεργού αρχείου. Αν είσαι στο Word και θες να κλείσεις το ανοικτό αρχείο, αλλά όχι το ίδιο το Word, το Ctrl+W θα το κάνει. Σε όλους τους browsers, το shortcut θα κλείσει το ενεργό tab.
Εκτός από αυτά τα γενικά shortcuts, κάθε πρόγραμμα έχει τα δικά του shortcuts και καλό είναι να διαθέσεις λίγο χρόνο για να τα μάθεις. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούν Photoshop ζουν και πεθαίνουν με τα shortcuts, ενώ το ίδιο, πάνω κάτω, ισχύει για όλους τους επαγγελματίες χρήστες οποιουδήποτε προγράμματος. Τα περισσότερα shortcuts, μάλιστα, εμφανίζονται και στα μενού του προγράμματος, δίπλα από τις ίδιες τις επιλογές. Μάθε τα shortcuts που αντιστοιχούν στις λειτουργίες που χρησιμοποιείς πιο συχνά και γλύτωσε μπόλικο από τον πολύτιμο χρόνο σου!