80
COSMOTE Tips

Ήρθαν οι βιονικοί φακοί επαφής

Ήρθαν οι βιονικοί φακοί επαφής
Εταιρεία δημιούργησε τους πρώτους φακούς επαφής (σε πρωτότυπο ακόμα, μην πας να τους αγοράσεις) που επιτρέπουν zoom έως τρεις φορές.

Άλλη μια τεχνολογία που βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται πως κάνει τα πρώτα της βήματα στον πραγματικό κόσμο. Το έχουμε δει όλοι σε διάφορες ταινίες και σειρές: ο ήρωας να διαθέτει κάποιου είδους βιονική όραση και να μπορεί να κάνει ζουμ και να δει από πολύ μακριά, σαν να είχε ενσωματωμένα κιάλια στα μάτια του. Λοιπόν, ναι, και αυτή η παντελώς φανταστική τεχνολογία παύει να είναι φανταστική και ήδη έχει κατασκευαστεί σε μορφή πρωτότυπου!

Οι τηλεσκοπικοί φακοί επαφής είναι πραγματικότητα και παρουσιάστηκαν σε ένα επιστημονικό συνέδριο για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια. Έχουν σχεδιαστεί από μια ομάδα ερευνητών στο Swiss Federal Institute of Technology της Λωζάννης, και σκοπός τους δεν είναι να φορεθούν από… στρατιώτες ή μυστικούς πράκτορες του μέλλοντος, αλλά να βοηθήσουν όσους πάσχουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Ο φακός είναι μεγαλύτερος από τους συνηθισμένους και καλύπτει και το λευκό του ματιού, ενώ στο κέντρο βρίσκονται μερικοί μικροσκοπικοί φακοί, κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, οι οποίοι ανακλούν το προσπίπτον φως αρκετές φορές και, ως αποτέλεσμα, κάνουν τα πάντα να φαίνονται 2,8 φορές μεγαλύτερα.

Ακόμη καλύτερα, είναι δυνατόν να απενεργοποιηθεί η μεγέθυνση. Γι’ αυτό, οι φακοί θα πρέπει να συνδυάζονται με ένα ζευγάρι ηλεκτρονικά γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά διαθέτουν πολωτικά φίλτρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν το φως στο μεγεθυντικό τμήμα των φακών ή να το αφήσουν να ακολουθήσει την φυσιολογική του πορεία. Ο έλεγχος γίνεται από τον χρήστη με το κλείσιμο του ενός ματιού!

Δυστυχώς, το μέγεθος και ο σχεδιασμός των φακών εμποδίζουν τον φυσιολογικό αερισμό του ματιού. Για να μειώσουν κάπως τη ροή του αέρα, οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν ειδικά κανάλια εξαερισμού τα οποία επιτρέπουν κάποια ροή αέρα. Ακόμη, όμως, οι δοκιμές έχουν γίνει σε μηχανικά υποκατάστατα ανθρώπινων ματιών και οι ερευνητές ελπίζουν πως σύντομα θα πάρουν έγκριση και για δοκιμές σε εθελοντές. Για την ώρα, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε. Ποιος ξέρει, στο μέλλον μπορεί όλοι να έχουν ένα ζευγάρι φακών επαφής με μεγέθυνση, για όποτε πηγαίνουμε στο γήπεδο, ή στο θέατρο!