Το μεγαλύτερο ατού της Apple, ανεξαρτήτως συσκευής, δεν είναι άλλο από… όχι, δεν μιλάμε για το όντως πρωτοποριακό της λειτουργικό σύστημα, ούτε για τους πανίσχυρους επεξεργαστές που σχεδιάζει η ίδια, ούτε για την εκπληκτική σχεδίαση και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής… είναι η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση που έχουν όλες οι συσκευές της Apple, μέσω του πολύ προσεγμένου της οικοσυστήματος.
Μέσω αυτού, η μεταφορά δεδομένων από και προς οποιαδήποτε συσκευή είναι διαδικασία η οποία γίνεται πρακτικά αυτομάτως. Αυτό γίνεται φανερό ειδικά όποτε αλλάζεις συσκευή: τα δεδομένα σου απλώς σε ακολουθούν. Το Apple Watch (δες εδώ τα τελευταία μοντέλα) δε θα μπορούσε να είναι εξαίρεση: αν έχεις αγοράσει το νεότερο μοντέλο, απλά θα δεις όλα σου τα apps, τα δεδομένα, ακόμα και τα «καντράν» να σε ακολουθούν.
Τι γίνεται, όμως, αν θέλεις απλά να κάνεις backup; Εδώ το Apple Watch επιδεικνύει τη μοναδικότητά του για μια ακόμη φορά, μιας και η διαδικασία διαφέρει κάπως.
Backup
Η Apple έχει φροντίσει έτσι ώστε, όποτε το Watch είναι κοντά στο iPhone σου, το backup να γίνεται αυτομάτως. Ακόμη κι αν απομακρυνθούν για λίγο, την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούν, θα ενημερωθεί το backup. Και μάλιστα, όταν κάνεις το iPhone backup στο iCloud, στα δεδομένα συμπεριλαμβάνονται και τα backups του Watch.
Αν θέλεις να είσαι βέβαιος ότι όλα τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί, θα πρέπει να κάνεις unpair το Watch από το iPhone. Κατά το unpair, όλα τα δεδομένα γίνονται backup στο iPhone. Τα μοναδικά δεδομένα που δεν περιλαμβάνονται στα backups είναι τα μηνύματα (αλλά μόνο εάν δεν έχεις ενεργοποιημένο το iCloud backup για το Messages app στο iPhone), πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για το Apple Pay στο Watch, το passcode του ίδιου του Watch, και τυχόν άλλες συσκευές που έχεις κάνει pair μέσω Bluetooth. Αυτά όμως είναι επουσιώδη, μιας και όλα τα υπόλοιπα γίνονται backup, μέχρι και η θέση των apps στη home screen!
Oh, backup, where art thou?
Το να γίνει backup είναι εύκολο· το να βρεις το backup, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η Apple φρόντισε και έκρυψε καλά τα backups του Watch, αλλά ο ζητών ευρίσκει και ο αιτών λαμβάνει! Αν ανοίξεις τα Settings του iPhone, λοιπόν, πατήσεις στο General, έπειτα στο iPhone Storage βρεις την επιλογή Watch, εκεί λοιπόν θα δεις όλα τα backups που έχουν γίνει για λογαριασμό του Apple Watch σου! Μάλιστα, μπορείς να διαγράψεις όσα δεν θες να πιάνουν χώρο.
Total Recall
Ωραία, έχεις τα backups. Τι αξία έχουν, όμως, αν δε μπορείς να επαναφέρεις τα δεδομένα από κάποιο; Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να το επιλέξεις κατά το αρχικό setup του Watch. Αν πλησιάσεις το Watch στο iPhone, ανοίξεις το Watch app και πατήσεις Start Pairing, θα εμφανιστούν επιλογές για την επαναφορά κάποιου backup. Απλά πατάς στο Restore from Backup, διαλέγεις ποιο backup προτιμάς και… έτοιμος!