14
Πολίτης του Σήμερα

Ψηφιακά βιβλία για τυφλούς

Ψηφιακά βιβλία για τυφλούς
Braibook: Το επαναστατικό αυτό gadget μετατρέπει οποιοδήποτε βιβλίο σε μορφή braille, ενώ είναι σε θέση να εκφωνεί τα βιβλία για μεγαλύτερη ευκολία σε όσους δεν γνωρίζουν την braille.

Το BraiBook είναι μια πρωτοποριακή συσκευή που μπορεί να μετατρέψει κάθε ψηφιακό κείμενο σε οποιαδήποτε γλώσσα και format, στον κώδικα Braille, το εργαλείο γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, δίνοντας ουσιαστικά στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης πρόσβαση σε όλα τα βιβλία που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή.

Αναρωτιέσαι πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου gadget; Σύμφωνα με τον δημιουργό του, Κάρλος Μαντολέλ, πριν από λίγα χρόνια ταξίδευε έχοντας μαζί του ένα βιβλίο και το κινητό του και έτσι απασχολήθηκε ευχάριστα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Συνταξιδιώτη είχε έναν νεαρό τυφλό και με λύπη του διαπίστωσε ότι ο νεαρός δεν μπορούσε να απολαύσει τη συντροφιά ενός βιβλίου και έτσι περιορίστηκε στο να ακούει μουσική. Αυτή η εμπειρία οδήγησε στη δημιουργία του BraiBook, με ψηφιακή μνήμη περισσότερων από 4.000 βιβλίων και κόστος €395.

Όπως αναφέρει ο Έρικ Σικάρντ, φίλος του Κάρλος Μαντολέλ και συνιδρυτής της εταιρείας, τα βιβλία σε Braille είναι πολύ βαριά και πολύ ακριβά, ενώ μόνο το 5% των βιβλίων που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμα σε Braille. Για παράδειγμα, ένα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ ζυγίζει 6 κιλά και κοστίζει 150 ευρώ και κατά κανόνα τα βιβλία σε Braille είναι 6 φορές πιο βαριά και 20 φορές πιο ακριβά από τα συμβατικά.

Πως χρησιμοποιώ το BraiBook;

Ο χρήστης αφού «κατεβάσει» το κείμενο ή το βιβλίο που θέλει στον υπολογιστή του, το «ανεβάζει» στο BraiBook μέσω USB ή κάρτας μνήμης SD. Το κείμενο μετατρέπεται αυτόματα σε Braille και ο χρήστης μπορεί να αρχίσει την ανάγνωση. Αυτό πρακτικά γίνεται κρατώντας τη συσκευή και ακουμπώντας τα δάχτυλά του στα κουμπάκια που έχει στην επιφάνειά της, τα οποία κινούνται πάνω κάτω. Επίσης, όλα τα βιβλία μετατρέπονται και σε ηχητικά αρχεία, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιον να τα ακούει την ώρα που τα διαβάζει. Με τον τρόπο αυτόν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καθόλου ή δεν γνωρίζουν καλά το αλφάβητο Braille, μπορούν να το μάθουν.

Αν σκεφτείς πως διακόσια πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι τυφλοί ή έχουν προβλήματα όρασης, μπορείς να καταλάβεις τη χρησιμότητα αυτής της συσκευής. Πιο συγκεκριμένα, εβδομήντα εκατομμύρια είναι οι τυφλοί, το 80% των οποίων είναι αναλφάβητοι, ενώ 8 στα 10 τυφλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω έλλειψης των κατάλληλων βιβλίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 74% των τυφλών είναι άνεργοι και ζουν με επιδόματα, ενώ στην Αφρική το 99% των τυφλών επιβιώνουν ζητιανεύοντας στον δρόμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν 50.000 άνθρωποι αποκτώντας πρόσβαση σε 200 εκατ. βιβλία έως το 2021 μέσω του BraiBook. Η συσκευή διατίθεται μέσω του site της εταιρείας (braibook.com), αλλά και μέσω διανομέων σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη και σύντομα στις ΗΠΑ.