Όλοι έχουμε δει παλιές φωτογραφίες από διάσημα πρόσωπα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει κάποια παλιά φωτογραφία του Αϊνστάιν, του Μαχάτμα Γκάντι ή της Μαρί Κιουρί. Ποιος δεν έχει δει αυτό το διάσημο πορτραίτο του Αβραάμ Λίνκολν με τις ρυτίδες στο πρόσωπό του να αποτυπώνουν τις δυσκολίες της διακυβέρνησης του νεαρού κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών; Έχεις αναρωτηθεί, όμως, εάν οι φωτογραφίες αυτές πραγματικά απεικονίζουν την αλήθεια; Είχαν τόσες ρυτίδες οι άνθρωποι 100 ή 150 χρόνια πριν;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσαν ερευνητές των University of Washington, UC Berkeley και της Google Research. Και η απάντηση είναι πως οι φωτογραφίες αυτές δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Τόσο η ηλικία των φωτογραφιών, όσο και οι παραμορφώσεις και οι περιορισμοί των πρώτων φωτογραφικών μηχανών αλλά και των φιλμ της εποχής, είχαν την τάση να παραμορφώνουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο Λίνκολν, όταν δολοφονήθηκε, ήταν μόλις 56 ετών – κι όμως, οι φωτογραφίες του απεικονίζουν έναν άνδρα που φαίνεται δεκαετίες μεγαλύτερος, ακόμη κι αν βγήκαν όταν αυτός ήταν κάτω από 50 ετών!
Οι ερευνητές έβαλαν ως στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο να μπορεί να πάρει ως πρώτη ύλη μια τέτοια φωτογραφία και να τη διορθώσει, παράγοντας μια φωτογραφία έγχρωμη αλλά και πιο κοντά σε αυτό που θα έβγαζε μια σύγχρονη ψηφιακή κάμερα.
Δες ένα σχετικό βίντεο εδώ.
Ανάμεσα στα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας βρίσκουμε πολλές φωτογραφίες από σημαίνοντες επιστήμονες του περασμένου αιώνα, συγγραφείς, πολιτικούς, ζωγράφους και ηθοποιούς. Βέβαια, κανείς δεν ισχυρίζεται πως οι φωτογραφίες που παράγει το σύστημα είναι οι σωστές – μάλιστα βλέπουμε σε αρκετές από αυτές να μειώνονται ή να εξαφανίζονται χαρακτηριστικά του προσώπου όπως ελιές ή να εμφανίζονται γένια σε γυναικεία πρόσωπα, δείχνοντας πως το σύστημα έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης – όμως οι τελικές εικόνες δίνουν ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πώς έμοιαζε ο κάθε άνθρωπος ή, αν προτιμάς, πώς θα έμοιαζε αυτός ο άνθρωπος αν ζούσε σήμερα.
Για να δεις ένα (μεγάλο) δείγμα των αποτελεσμάτων του συστήματος, αλλά και συγκρίσεις μεταξύ της νέας τεχνικής και άλλων μεθόδων επαναφοράς φωτογραφιών, μπες στη σελίδα του project εδώ.