8
Ψυχαγωγία

Κάνε το κινητό σου webcam

Κάνε το κινητό σου webcam
Ό,τι έχει κάμερα μπορεί να γίνει webcam. Μετά το άρθρο μας για τις φωτογραφικές μηχανές επανερχόμαστε με οδηγίες για να μετατρέψεις το κινητό σου (ναι καλά διάβασες, το κινητό σου) σε webcam για τον υπολογιστή.

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια – βγάζοντας απ’ έξω τους τελευταίους 4 μήνες, προφανώς – οι πωλήσεις των μεμονωμένων webcams είχαν πτωτική πορεία. Η αλήθεια είναι πως, με την έλευση των smartphones, πολλές συσκευές είτε αχρηστεύτηκαν εντελώς είτε έχασαν μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Σκέψου, για παράδειγμα, το GPS. Ήρθαν, όμως, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και άλλαξαν άρδην τα πράγματα. Και οι webcams, εκεί που οι τιμές τους είχαν φτάσει σε επίπεδα… εικοσάευρου, εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα νούμερα.

Αν είσαι κι εσύ από αυτούς που… έπαθαν, και έχεις μείνει χωρίς webcam ή με κάποιο παλαιολιθικό μοντέλο, μην απελπίζεσαι. Μπορείς να βάλεις το smartphone σου να εκτελεί χρέη webcam! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το κατάλληλο app!

Τα apps που ξεχωρίσαμε είναι δύο: το EpocCam το οποίο προτείνουμε για όσους έχουν iPhone και Mac, και το DroidCam για χρήστες Windows (ή και Linux).

Η διαδικασία είναι απλούστατη και έχει δύο τμήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το κατέβασμα και την εγκατάσταση του app. Το δεύτερο είναι πως πρέπει να επισκεφθείς το αντίστοιχο site και να κατεβάσεις (και να εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου) τον driver που απαιτείται, ώστε το app να εμφανιστεί στον υπολογιστή ως κάμερα. Για το EpoCam θα πρέπει να πας στο www.kinoni.com και για το DroidCam στο www.dev47apps.com/ (αναγράφεται ως Client).

Αφού εγκαταστήσεις τους απαραίτητους drivers (και κάνεις και ένα restart στον υπολογιστή σου), μπορείς να ανοίξεις το app στο κινητό σου. Αν χρησιμοποιείς το EpocCam, στον υπολογιστή απλά ανοίγεις όποιο πρόγραμμα θες να χρησιμοποιήσεις (Skype, Zoom, Messenger κτλ) και απλά επιλέγεις το EpocCam ως κάμερα, στις ρυθμίσεις.

Αν χρησιμοποιείς το DroidCam, θα πρέπει όντως να ανοίξεις και το PC client στον υπολογιστή, προτού ανοίξεις το πρόγραμμα που θες (Skype, Zoom κτλ).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τόσο ο υπολογιστής όσο και το smartphone σου να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, για να δουλέψει το σύστημα. Μπορεί να σου ακούγεται περίπλοκο, όμως δεν είναι και η ποιότητα της εικόνας που θα πάρεις, θα σε ανταμείψει με το παραπάνω!