16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να κατεβάσεις τη Wikipedia

Πώς να κατεβάσεις τη Wikipedia
Στον σύγχρονο online κόσμο δεν έχει και τόση σημασία το offline περιεχόμενο. Κι όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορείς να χρειαστείς τις υπηρεσίες της Wikipedia χωρίς να έχεις πρόσβαση στο Internet. Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε πώς να κατεβάσεις ολόκληρη τη διάσημη εγκυκλοπαίδεια στον υπολογιστή σου.

Έχεις εγκυκλοπαίδεια στο σπίτι σου; Τη χρησιμοποιείς; Οι εγκυκλοπαίδειες είναι ένα από τα απειλούμενα είδη που κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση, μετά την έλευση του Internet. Οι πληροφορίες που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε, υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες online πάνω σε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα – και η πηγή της γνώσης δεν είναι άλλη από τη γνωστή Wikipedia, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό στις περισσότερες αναζητήσεις. Και βέβαια, οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε συνεχή σύνδεση στο Internet, είτε μιλάμε για το σπίτι μας, είτε για το smartphone. Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να έχεις διαθέσιμη μια εγκυκλοπαίδεια χωρίς να έχεις πρόσβαση στο Internet. Μην αρχίσεις να ψάχνεις τους τόμους της παλιάς σου εγκυκλοπαίδειας – ούτως ή άλλως, οι πληροφορίες που περιέχουν οι εγκυκλοπαίδειες που έχουμε στα σπίτια μας, σε αποθήκες ή σε πατάρια, είναι παρωχημένες και άχρηστες για πάρα πολλά θέματα.

Τώρα μπορείς να κατεβάσεις όλη τη Wikipedia στον υπολογιστή σου!

Το όλον εγχείρημα ξεκίνησε από τον Stephane Coillet-Matillon, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Kiwix, ενός browser ειδικά σχεδιασμένου για πλοήγηση στο Internet χωρίς σύνδεση! Προφανώς, για να δουλέψει κάτι τέτοιο σημαίνει πως κάποιος έχει κατεβάσει τα απαραίτητα δεδομένα από το Internet και τα έχει αποθηκευμένα σε κάποιον δίσκο.

Ο ίδιος ο Coillet-Matillon αναφέρει πως ο στόχος του Kiwix είναι να αποθηκεύσει… ολόκληρο το Internet. Ο λόγος; Μα… το ότι η μισή ανθρωπότητα δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Εμείς μπορεί να είμαστε από τους τυχερούς (μάλλον) που απολαμβάνουμε την δυνατότητα να έχουμε σύνδεση παντού και πάντα, αυτό όμως δεν είναι το σύνηθες.

Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, παρατήρησε πως η Wikipedia κάνει ένα είδος backup, αποθηκεύοντας ολόκληρη τη βάση δεδομένων της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό το backup μπορεί να αποθηκευτεί και να διατεθεί σε όποιον ενδιαφέρεται. Και ο Coillet-Matillon σίγουρα εμπίπτει στην κατηγορία… αυτών που ενδιαφέρονται!

Λοιπόν, το αρχείο με το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, τουλάχιστον έτσι όπως αυτή καταγράφεται από τη Wikipedia, «ζυγίζει» κάπου 89 gigabytes σε συμπιεσμένη μορφή και μπορείς να την κατεβάσεις και να την έχεις διαθέσιμη κι εσύ. Απλά πάτα στο link https://wiki.kiwix.org/wiki/Content_in_all_languages και κατέβασε ό,τι σε ενδιαφέρει. Προφανώς, θα πρέπει να κατεβάσεις και το Kiwix, έτσι ώστε να μπορείς να διαβάζεις τα αρχεία αυτά, όπου και όποτε θέλεις.