16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

8 Απριλίου 2024: Ολική έκλειψη Ηλίου στην Αμερική

8 Απριλίου 2024: Ολική έκλειψη Ηλίου στην Αμερική
Προλαβαίνεις ακόμη να βγάλεις εισιτήρια! Γιατί όμως η φετινή έκλειψη θα είναι η καλύτερη του 21ου αιώνα;

Στις 8 Απριλίου, πρόκειται να γίνει ολική έκλειψη ηλίου, και μάλιστα θα είναι μεγαλειώδης. Δυστυχώς, όμως, θα είναι ορατή μόνο στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή στο βόρειο Μεξικό, στις ΗΠΑ, και τον νοτιοανατολικό Καναδά. Αν βιαστείς, μπορεί να προλάβεις να βγάλεις τα εισιτήριά σου και να πετάξεις προς τα δυτικά, παίρνοντας θέση για το μεγαλύτερο ουράνιο υπερθέαμα. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως η φετινή έκλειψη θα είναι η καλύτερη έκλειψη για τα επόμενα 100 χρόνια. Γιατί, όμως;

1. Θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1806

Αν στηθείς στο Μεξικό, ίσως μπορέσεις να απολαύσεις 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα “ολικότητας”, όπως ονομάζεται η περίοδος πλήρους κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη σκιά της Σελήνης. Η τελευταία φορά που συνέβη έκλειψη με τόσο μεγάλη διάρκεια, ήταν το 1806, οπότε και η έκλειψη διήρκεσε 4 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.

2. Θα συμβεί στο ηλιακό μέγιστο

Ο Ήλιος έχει περιόδους μεγάλης δραστηριότητας και περιόδους ηρεμίας, με σταθερή περιοδικότητα. Γνωστή ως ενδεκαετής κύκλος, αυτή η περιοδική διακύμανση της δραστηριότητας φέτος βρίσκεται στο μέγιστο, κάτι που σημαίνει πως η μαγνητική δραστηριότητα του Ηλίου είναι στο μέγιστο, κάνοντας την κορόνα του μεγαλύτερη και πιο συμμετρική.

3. Θα είναι η πιο σκοτεινή ολική έκλειψη των τελευταίων 217 ετών

Η ολικότητα της φετινής έκλειψης θα είναι πιο σκοτεινή, καθώς η φωτεινότητα εξαρτάται από τη διάρκεια. Το επίπεδο της φωτεινότητας κατά τη διάρκεια της έκλειψης είναι συνάρτηση του ποσοστού κάλυψης του Ηλιακού δίσκου, και σε αυτή την έκλειψη το μέγεθος θα είναι 1,05 ενώ το πλάτος της ολικότητας θα είναι, στην επιφάνεια της Γης, 112,6 χιλιόμετρα. Μάλιστα, το σκότος θα είναι τόσο ώστε θα είναι ορατοί τόσο η Αφροδίτη όσο και ο Δίας!

4. Θα είναι ορατός και κομήτης

Αυτό είναι όντως σπάνιο! Είναι μεγάλη η πιθανότητα να είναι ορατός ο κομήτης 12P/Pons-Brooks, γνωστός και ως “devil comet”, κοντά στον Δία και σε περίπου 25° από τον Ήλιο. Η φωτεινότητα του κομήτη πιθανώς να φτάσει το +4,7, μέγεθος που τον βάζει στα όρια της ανθρώπινης όρασης. Αν όμως δεις την έκλειψη με ειδικά κιάλια, τότε ο κομήτης θα είναι σίγουρα ορατός!

5. Θα είναι το νούμερο ένα φαινόμενο στη Βόρειο Αμερική

Στις ΗΠΑ κατοικούν περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι στην πορεία της ολικότητας, με την έκλειψη να “περνά” πάνω από 15 πολιτείες. Αν προσθέσουμε και το βόρειο Μεξικό και τον Καναδά, μαζεύουμε περί τα 40 εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζουμε τους τουρίστες.

6. Θα είναι η πιο “αστικοποιημένη” έκλειψη

Προφανώς μια έκλειψη δεν έχει προτιμήσεις, απλά η φετινή τυχαίνει και περνάει πάνω από τα πιο πολυπληθή αστικά κέντρα των τριών χωρών. Στο μονοπάτι της έκλειψης βρίσκονται πόλεις όπως το Mazatlán και το Torreón στο Μεξικό, οι Dallas, Fort Worth, Arlington, Austin, τμήματα του San Antonio, Little Rock, Indianapolis, Cleveland, Buffalo, Rochester, των ΗΠΑ, Hamilton, Niagara, St. Catharines, Kingston, Montreal στον Καναδά.

7. Θα είναι η μοναδική εύκολα προσβάσιμη έκλειψη και για την Ευρώπη

Η επόμενη ολική έκλειψη για την Ευρώπη είναι στις 12 Αυγούστου του 2026, η οποία όμως θα είναι ορατή μόνο στη βόρειο Ισπανία. Στις 2 Αυγούστου του 2027, άλλη μία ολική έκλειψη θα είναι ορατή στη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και οι δύο θα είναι μικρότερες, ενώ ίσως είναι πιο δύσκολο να ταξιδέψεις εκείνη την περίοδο στις χώρες αυτές.

Σε αυτό το site, η NASA έχει φτιάξει έναν διαδραστικό χάρτη με την πορεία της σκιάς της Σελήνης πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Επίσης στο YouTube μπορείς να δεις την επίσημη ζωντανή μετάδοση της έκλειψης της NASA.