16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Διάλεξε ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη βοήθεια της Google

Διάλεξε ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη βοήθεια της Google
Η Google βάζει νέα εργαλεία στη διάθεση των χρηστών, για τη σύγκριση ηλεκτρικών (και μη) αυτοκινήτων, εύρεση οικονομικότερης διαδρομής, ακόμη και σημεία φόρτισης!

Η Google γνωρίζει τα πάντα! Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε, καθώς η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, από την οποία έγινε και γνωστή, είναι ο de facto προορισμός για να βρεις το οτιδήποτε στο internet. Αλλά σε αναζητήσεις όπως το “ποιο είναι το καλύτερο [οτιδήποτε]”, η Google παραμένει απολύτως ουδέτερη. Προφανώς, αφού η οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να είναι πελάτης της, και οι περισσότερες είναι. Αλλά η Google, παρ’ ότι έχει τη δυνατότητα, δεν έχει μπει καν στον χώρο των συγκρίσεων για τον λόγο που αναφέραμε: θέλει να έχει πελάτες όλες τις εταιρείες, είτε αυτές κατασκευάζουν τα καλύτερα προϊόντα, είτε τα χειρότερα.

Τώρα, όμως, η κατάσταση πάει να αλλάξει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά με έμμεσο τρόπο!

Η Google σπρώχνει πολύ, στα εργαλεία της, λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τη μείωση εκπομπών CO2, την πράσινη κινητικότητα, τις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, και άλλα τέτοια θεάρεστα και ευαγή. Μέσα από αυτά, αλλά και μέσα από το ίδιο το βασικό “ψαχτήρι” της Google, μπορείς να γράψεις “ποια είναι τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα” και… η Google δεν πρόκειται να σου πει ευθέως. Όμως θα σου δώσει ένα χρήσιμο εργαλείο σύγκρισης, για να δεις όλα τα διαθέσιμα μοντέλα, με τις προδιαγραφές τους, τον χρόνο φόρτισης του καθενός, την αυτονομία της μπαταρίας, και την ισχύ του καθενός, ώστε να βγάλεις εσύ τα συμπεράσματά σου. Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η Google θα σου δώσει και σύγκριση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Για αρχή, η βάση των συγκρίσεων είναι το fueleconomy.gov, ένα site το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Department of Energy από το Oak Ridge National Laboratory.

Η Google δεν σταματά εκεί, όμως! Στις ΗΠΑ λειτουργεί ήδη, και στη Γερμανία και τη Γαλλία θα λειτουργεί σύντομα, μια ακόμη λειτουργία για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων και των φορολογικών κινήτρων για τα ηλεκτρικά οχήματα! Έτσι θα μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς πόσο θα σου κοστίσει η αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, αλλά και πόσα χρήματα θα γλυτώνεις, σε σύγκριση με ένα συμβατικό με κινητήρα εσωτερικής καύσης, σε κόστος ηλεκτρισμού έναντι καυσίμου.

Τέλος, η Google βάζει και στο Google Maps μια νέα λειτουργία, το “battery range explorer”, μέσω του οποίου μπορείς να υπολογίσεις διαδρομές με βάση ένα συγκεκριμένο όχημα και την κατανάλωση αυτού σε ενέργεια! Μέχρι τώρα, υπήρχαν εργαλεία όπως το PlugShare, και για την ώρα αυτά ίσως και να υπερέχουν έναντι της λειτουργίας του Google Maps, αλλά αυτό είναι βέβαιο πως θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς η Google θέλει να κυριαρχήσει και σε αυτό τον τομέα! Αλλά ακόμη κι έτσι, αν δεν έχεις ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι λειτουργίες της Google μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά και να δεις σε πραγματικούς χάρτες το μέχρι πού σε βγάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πού μπορείς να το φορτίσεις, και πόσες στάσεις θα πρέπει να κάνεις μέχρι τον προορισμό σου!

Η Google μπορεί να μην κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θέλει όμως να γίνει το δεξί χέρι όσων έχουν ένα!