7
Τεχνολογία

Βάλε κάμερα στο αυτοκίνητό σου

Βάλε κάμερα στο αυτοκίνητό σου
Μια dashcam μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καταγράφοντας κάθε στιγμή της πορείας σου από πολλές γωνίες. Δες τι μπορεί να κάνει.

Κάμερες παντού! Πλέον όλοι έχουμε μια κάμερα μαζί μας, η οποία έρχεται ενσωματωμένη με το κινητό. Μπορούμε να έχουμε κάμερες και μέσα στα σπίτια μας, αλλά και απ’ έξω, και να παρακολουθούμε τα πάντα, από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού. Έχουμε ακόμη και drones με κάμερες, αλλά και ειδικές κάμερες για καταδύσεις και extreme sports! Αλλά στο αυτοκίνητο, δεν έχουμε! Ή μήπως όχι;

Η κάμερα του αυτοκινήτου (αγγλιστί “dash cam” από το “dashboard” και το “camera”) είναι μια συσκευή η οποία έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε τη δημιουργία τέτοιων συσκευών και για το αυτοκίνητο, και μάλιστα οι πρώτοι που έσπευσαν να τις βάλουν στα οχήματά τους ήταν οι επαγγελματίες οδηγοί σε νταλίκες και φορτηγά, κυρίως για την περίπτωση ατυχημάτων. Αλλά και απλοί οδηγοί σε χώρες όπου η οδηγική συμπεριφορά είναι προβληματική – για παράδειγμα Ρωσία – χρησιμοποιούν τις κάμερες αυτές ως πειστήρια.

Τώρα ίσως αναρωτηθείς και πού θα ξέρω πότε θα την ενεργοποιήσω; Απλά, οι dashcams καταγράφουν βίντεο συνεχώς! Μπορείς να ορίσεις εσύ τη χρονική διάρκεια του βίντεο – για παράδειγμα, 30 λεπτά – και θα κρατάνε συνεχώς τα 30 τελευταία λεπτά της πορείας σου. Ή μπορείς να τις ρυθμίσεις να γράφουν συνεχώς, για όσο χωράει η κάρτα μνήμης, και αν γεμίσει, να αρχίσουν να σβήνουν τα πιο παλιά αρχεία. Επίσης, οι περισσότερες έχουν και ειδικό πλήκτρο το οποίο πατάς όταν θέλεις να μην διαγράψουν το βίντεο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (πλήκτρο συμβάντος).

Οι κάμερες αυτές έχουν και άλλες δυνατότητες, όμως. Αντί να γράφουν βίντεο μόνο όταν το όχημα είναι σε κάποια διαδρομή, μπορούν να λειτουργούν και ως κάμερες ασφαλείας όταν είναι παρκαρισμένο! Όπως και οι κάμερες ασφαλείας για το σπίτι, μπορούν να ανιχνεύουν κίνηση κοντά στο αυτοκίνητο και να καταγράφουν τα πάντα. Μάλιστα, υπάρχουν και μοντέλα με πολλαπλές κάμερες, για να καταγράφουν και το εσωτερικό της καμπίνας, αλλά και τις πλευρές του αυτοκινήτου, ενώ τα κορυφαία μοντέλα διαθέτουν και πίσω κάμερα, για να μην τους ξεφεύγει τίποτα!

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως οι καλύτερες εξειδικευμένες dashcams που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, έχουν κόστος κάτω από 400 δολάρια, για μοντέλο με ανάλυση 4K και νυκτερινή λήψη, και πολλές άλλες λειτουργίες. Αλλά υπάρχουν και πιο απλά μοντέλα, αν δεν έχεις τόσες απαιτήσεις. Αλλά το γεγονός είναι πως, σιγά σιγά, οι dashcams αρχίζουν και γίνονται πιο προσιτές, και ήδη έχεις τη δυνατότητα να βάλεις μια καλή με κόστος κάτω από 100 ευρώ. Αυτά για τα τωρινά αυτοκίνητα, διότι πολύ σύντομα οι dashcams θα αρχίσουν να υπάρχουν στα αυτοκίνητα από το εργοστάσιο.

Τελικά, αξίζει να βάλεις dashcam και στο δικό σου αυτοκίνητο; Ειδικά αν βρίσκεσαι καθημερινά στον δρόμο και κάνεις πολλές διαδρομές, μια dashcam μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, αντί να προσπαθείς να αποδείξεις το γνωστό “ποιος έφταιγε”. Αλλά ίσως σε κάνει και πιο προσεκτικό οδηγό, γνωρίζοντας πως η κάμερα καταγράφει την οδηγική σου συμπεριφορά συνεχώς!