16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Καθάρισε τα ακουστικά σου σωστά και με ασφάλεια

Καθάρισε τα ακουστικά σου σωστά και με ασφάλεια
Τα ασύρματα ακουστικά "ψείρες" είναι στα αυτιά όλων. Μην αμελείς, όμως, την καθαριότητα! Δες πώς καθαρίζονται με σωστό τρόπο.

Τα ακουστικά – ψείρες, κατά κόσμον earbuds, έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Οι περισσότεροι έχουμε ένα ζευγάρι, καθώς είναι πολύ χρήσιμα όταν θέλουμε να ακούσουμε μουσική, να δούμε κάποιο βίντεο χωρίς να ενοχλούμε τους δίπλα, ή και να μιλήσουμε στο τηλέφωνο χωρίς να πρέπει να κρατάμε τη συσκευή κολλημένη στο κεφάλι μας. Όμως τα earbuds θέλουν καθαριότητα, για να αποδίδουν τέλεια τον ήχο, αλλά και για να αποφύγουμε προβλήματα με τα αυτιά μας! Και βέβαια, καθώς τα earbuds είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν δανείζονται, αν κάποια στιγμή τα δώσεις σε άλλον (ή τα πάρει χωρίς να σε ρωτήσει), μετά σίγουρα θα θέλεις να τα καθαρίσεις όσο καλύτερα γίνεται. Αλλά η καθαριότητα, έστω κι αν είναι η μισή αρχοντιά, θέλει τον σωστό τρόπο για τα earbuds!

Τα earbuds δε μπορείς να τα βάλεις στο… πλυντήριο. Για να τα καθαρίσεις, θα πρέπει να πάρεις μερικά βασικά εφόδια: απαλό απορρυπαντικό, πανάκι μικροϊνών, καθαρό οινόπνευμα, μπατονέτες, οδοντογλυφίδες, ίσως και ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα. Πάμε να δούμε το πώς.

1. Βγάλε τα ελαστικά άκρα (tips) από τα ακουστικά, αυτά που εφαρμόζουν στον πόρο του αυτιού και που συνήθως είναι φτιαγμένα από σιλικόνη ή κάποιο είδος αφρολέξ. Βάλε ζεστό (όχι καυτό) νερό σε ένα μικρό μπωλ, ρίξε λίγο απορρυπαντικό (πχ πιάτων ή χεριών) και άστα να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά. Αν έχει μαζευτεί πολλή βρώμα, ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις.

2. Με το πανάκι μικροϊνών καθάρισε το εξωτερικό των ακουστικών, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μπατονέτα με λίγο οινόπνευμα, αν υπάρχουν περιοχές με ξεραμένη βρωμιά.

3. Αν υπάρχει συσσωρευμένη βρωμιά στο ηχείο, εκεί πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και… οδοντογλυφίδα! Προσπάθησε να βγάλεις ό,τι έχει μαζευτεί εκεί, με απαλές κινήσεις, χωρίς να το σπρώξεις πιο μέσα και μετά δε βγαίνει. Λίγο λίγο, θα τα καταφέρεις!

4. Το δοχείο πεπιεσμένου αέρα είναι χρήσιμο για να διώξει τη σκόνη, τα υπολείμματα, και ό,τι άλλο έχει μαζευτεί σε σημεία που δεν φτάνει ούτε η μύτη της οδοντογλυφίδας.

5. Περίμενε να στεγνώσουν τα tips και τοποθέτησέ τα στη θέση τους. Τώρα, κάνε ένα τελευταίο σκούπισμα με το πανάκι και είσαι έτοιμη ή έτοιμος για ακρόαση!

Εκτός των earbuds, καλό είναι να καθαρίσεις και την θήκη τους, τώρα που ξεκίνησες. Η μπατονέτα είναι ο σύμμαχός σου. Με λίγο οινόπνευμα, καθάρισε όλο το εσωτερικό, εκεί που ακουμπούν τα tips, αλλά και τους ακροδέκτες φόρτισης. Και εδώ, ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να βοηθήσει να βγάλεις τη σκόνη και τα υπολείμματα από τις τρύπες και τις εσοχές της θήκης.

Μπορεί να έχεις ήδη earbuds και να αναρωτιέσαι κάθε πότε θα πρέπει να τα καθαρίζεις. Ιδανικά κάθε 2-3 μήνες, αν τα χρησιμοποιείς λίγο. Αν όμως τα χρησιμοποιείς καθημερινά και ειδικά αν αθλείσαι με αυτά, το καθάρισμα μια φορά τον μήνα είναι άκρως απαραίτητο! Ο ιδρώτας και οι εκκρίσεις των αυτιών θα είναι ορατές, ειδικά αν δεν τα έχεις καθαρίσει ποτέ.

Και μην ξεχνάς: Όλα τα earbuds, αλλά και κάθε είδους ακουστικού – και τα πάντα για την τεχνολογία – θα τα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ!