7
Τεχνολογία

Τι είναι το RDNA 3.5 της AMD και γιατί το περιμένουν όλοι οι gamers;

Τι είναι το RDNA 3.5 της AMD και γιατί το περιμένουν όλοι οι gamers;
Η AMD ετοιμάζει refresh στην αρχιτεκτονική της για GPUs κορυφαίας απόδοσης. Η έκδοση 3.5 της RDNA έχει ενδιαφέρον για την ταχύτητα, και τα handhelds που θα τη χρησιμοποιήσουν!

Ο κόσμος της πληροφορικής βρίσκεται σε μια περίοδο τρομερών αλλαγών και αλμάτων. Η κυριότερη δύναμη πίσω από τις κοσμογονικές αλλαγές είναι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αν δεν υπήρχαν αυτά, η AMD είναι η εταιρεία που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αλλαγές τα τελευταία 5 χρόνια. Η γνωστή εταιρεία είναι αυτή που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και μαζί άναψε φωτιές τόσο στον χώρο των επεξεργαστών όσο και των καρτών γραφικών. Βλέπεις, η AMD παίζει σε δύο μέτωπα! Και είναι η μόνη που τα καταφέρνει σε κορυφαίο επίπεδο και στα δύο. Οι επεξεργαστές Ryzen έφεραν επανάσταση στον χώρο και τρικυμία στα λιμνάζοντα ύδατα, ενώ και η αρχιτεκτονική RDNA για τις κάρτες Radeon έφερε κι εκεί μια μικρή αναταραχή, ενώ παράλληλα επέτρεψε στην AMD να κερδίσει τα συμβόλαια για τους επεξεργαστές τόσο των σημερινών Xbox X και S, όσο και του εντυπωσιακού και κυρίαρχου PlayStation 5! Παράλληλα, όμως, εδώ και κάμποσους μήνες, βλέπουμε μια πληθώρα φορητών παιχνιδομηχανών να κάνουν την εμφάνισή τους από διάφορους κατασκευαστές, όλα με μια APU (συνδυασμός CPU και GPU) της AMD στην καρδιά τους!

Τώρα όμως, πλησιάζει η ώρα για το refresh στην αρχιτεκτονική RDNA, η οποία έχει φτάσει τον αριθμό 3.5 και δεν είναι εντελώς νέα αρχιτεκτονική αλλά ένα φρεσκάρισμα της RDNA 3, την οποία βρίσκουμε στις Radeon RX 7000. Η AMD ήδη σχεδιάζει την RDNA 4, αλλά η RDNA 3.5 δεν έχει ως στόχο να εκθρονίσει την Nvidia από την κορυφή, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό – και πολύ πιο σημαντικό για την AMD: να μπει στο εσωτερικό των APUs της AMD, προσφέροντάς τους αξιοπρεπείς επιδόσεις σε γραφικά, με χαμηλή κατανάλωση και πολύ μεγάλο value for money!

Η AMD ετοιμάζει τους νέους της επεξεργαστές, οι οποίοι θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 5, και τους περιμένουμε πολύ σύντομα. Οι επεξεργαστές αυτοί θα κατασκευάζονται στα 4 νανόμετρα και όλα δείχνουν πως θα έχουμε έναν ακόμη γύρο στην προαιώνια μάχη με την Intel. Η AMD όμως έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα μοντέλα με ενσωματωμένη GPU, και ειδικότερα στα μοντέλα mobile, τα οποία προορίζονται για laptops και φορητές συσκευές κάθε είδους. Η RDNA 3.5 είναι ένα refresh το οποίο φέρνει παρόμοιες επιδόσεις με τις GPUs που βλέπουμε σε κάρτες γραφικών για desktop PCs, αλλά με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση. Επίσης περιμένουμε να δούμε και μοντέλα desktop, στα οποία παραδοσιακά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ψύξης, και στα οποία η AMD στοχεύει ευθέως σε όλους τους χρήστες που δεν ενδιαφέρονται (πολύ) για gaming. Για αυτούς, μια CPU με ενσωματωμένη GPU με αρκετά καλή απόδοση μπορεί να τους απαλλάξει από το επιπλέον κόστος μιας ξεχωριστής κάρτας γραφικών low-end, ίσως και mid-range!

Ήδη υπάρχουν και οι πρώτες διαρροές, με τα γνωστά Engineering Samples να κυκλοφορούν σε testers. Ένα screenshot από το πρόγραμμα HWiNFO δείχνει μια APU της (ακυκλοφόρητης) σειράς Ryzen 8000 με 16 πυρήνες RDNA 3.5 και 12 πυρήνες Zen 5, σε TDP (θερμική κατηγορία κατανάλωσης) μόλις 45 Watt! Παραδοσιακά, η AMD παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα στην έκθεση CES η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου, επομένως τη φετινή την περιμένουμε με κομμένη την ανάσα, για να δούμε τι ετοιμάζει η κόκκινη εταιρεία και εάν η RDNA 3.5 θα αλλάξει τα δεδομένα!