16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

DSLR ή mirrorless; Τι να επιλέξεις και γιατί

DSLR ή mirrorless; Τι να επιλέξεις και γιατί
Τι ακριβώς σημαίνει mirrorless και τι DSLR; Ποια τεχνολογία να επιλέξεις για να ξεκινήσεις με τη φωτογραφία;

Είναι αλήθεια ότι όλος ο κόσμος φωτογραφίζει με το κινητό του. Αν όμως θέλεις να ασχοληθείς λίγο πιο σοβαρά με τη φωτογραφία έχεις πολλές επιλογές. Εάν σε τρομάζουν οι επαγγελματικές DSLR με τους τεράστιους φακούς και τις άπειρες ρυθμίσεις υπάρχει και ο… mirrorless κόσμος. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο. Εάν θέλεις να μάθεις τι ακριβώς σημαίνει και πώς έχει αλλάξει τον κόσμο της φωτογραφίας συνέχισε το διάβασμα.

Τι ακριβώς σημαίνει mirrorless

Οι μηχανές mirrorless είναι μικρότερες από τις κανονικές DSLR, έχουν πρακτικά τις ίδιες δυνατότητες, τόσο χειροκίνητες, όσο και αυτόματες, ενώ και αυτές υποστηρίζουν εναλλάξιμους φακούς. Συνδυάζουν δηλαδή τις δυνατότητες των DSLR με το μικρό μέγεθος των compact φωτογραφικών μηχανών.

«Mirrorless» στην πραγματικότητα σημαίνει «χωρίς καθρέπτη» και αυτό διότι οι DSLR (digital single-lens reflex) έχουν έναν καθρέπτη ο οποίος ανασηκώνεται τη στιγμή που πατάς το κλείστρο, επιτρέποντας το φως να περάσει από το φακό και να πέσει επάνω στον αισθητήρα. Όταν ο καθρέπτης είναι στη θέση του, δηλαδή απλά σκοπεύεις το θέμα σου, το φως διέρχεται μέσα από το φακό, πέφτει στον καθρέπτη και ανακλάται προς το πεντάπρισμα για να φτάσει μέσω του σκοπεύτρου στο μάτι σου (ή στην οθόνη της πλάτης).

Όλη αυτή η οπτική ογκώδης διάταξη δεν υπάρχει στις μηχανές mirrorless. Τα πάντα έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτρονικά συστήματα και ψηφιακούς αισθητήρες. Οι μικρότερες μηχανές mirrorless δεν έχουν σκόπευτρο και χρησιμοποιούν την οθόνη για τη σκόπευση, άλλες έχουν ενσωματωμένο, ενώ υπάρχουν και μοντέλα που δέχονται ηλεκτρονικό σκόπευτρο ως πρόσθετο εξάρτημα.

 

Οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά των DSLR σε ότι αφορά τον έλεγχο της λήψης, δηλαδή χειροκίνητες ρυθμίσεις όπως ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα και ISO για όποιον επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο, προσφέροντας όμως και προηγμένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Κάποια μοντέλα υποστηρίζουν ανάλυση 4K, ενώ στα πρόσθετα «καλούδια» συμπεριλαμβάνονται σύνδεση Wi-Fi, NFC, έλεγχο από smartphone κ.λπ.

Εάν το σκέφτηκες και αποφάσισες να δεις το θέμα φωτογραφία λίγο πιο σοβαρά επισκέψου ένα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και ρίξε μια ματιά στην μεγάλη γκάμα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που διαθέτει.