Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα buzzwords των τελευταίων αρκετών μηνών. Όλοι φαίνεται πως ασχολούνται με τα επιτεύγματα του ChatGPT ή του Dall-E, και όλοι δηλώνουν άκρως εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες που ανοίγονται από τα νέα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι κάπως διαφορετική.
Όλα τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εμπίπτουν στην γενική κατηγορία των “ειδικών ΤΝ”, αυτών που ονομάζονται generative AI, δηλαδή παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει πως το κάθε σύστημα είναι εκπαιδευμένο στο να παράγει ένα συγκεκριμένο είδος υλικού· το ChatGPT, επί παραδείγματι, μπορεί να παράξει κείμενο ή και κώδικα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Το Dall-E μπορεί να παράξει εικόνες. Αλλά ούτε το ChatGPT μπορεί να παράξει εικόνες, ούτε το Dall-E μπορεί να γράψει κείμενο ή κώδικα, και βέβαια κανένα από τα δύο δε μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο! Οι ειδικές Τεχνητές Νοημοσύνες είναι στοχευμένες σε ένα και μοναδικό πράγμα.
Αντιθέτως, μια Γενική Γενική Νοημοσύνη, (Artificial General Intelligence ή AGI) είναι ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να εκτελέσει οποιαδήποτε λειτουργία, μετά από εκπαίδευση και, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά στον κόσμο – εκτός κι αν κάποιο εργαστήριο, κάπου, έχει κατασκευάσει μια AGI και το κρύβει. Πολλοί ειδικοί του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όμως, έχουν κάνει τις προβλέψεις τους για το πότε θα μπορούσαμε να δούμε μια AGI να εμφανίζεται.
Για να δούμε τα σχόλιά τους και τις προβλέψεις τους.
Demis Hassabis, DeepMind
Ο Demis Hassabis είναι το παιδί-θαύμα που ηγείται της DeepMind, εταιρείας που έχει εξαγοράσει η Alphabet (μητρική της Google) και ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει: “Η πρόοδος των τελευταίων λίγων ετών ήταν απίστευτη. Δε βλέπω το γιατί αυτή η πρόοδος θα επιβραδυνθεί. Νομίζω πως θα μπορούσε και να επιταχυνθεί. Οπότε, νομίζω πως μπορεί να είμαστε μόλις λίγα χρόνια μακριά [από μια AGI], ίσως μέσα στα όρια της δεκαετίας.”
Geoffrey Hinton, τέως Google, βραβευμένος με Turing Award
Ο Geoffrey Hinton παράτησε τη Google για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης! Όταν αποχώρησε, είχε προβλέψει το πότε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη: “Τώρα προβλέπω από 5 έως 20 χρόνια, αλλά χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος. Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Είναι πιθανό να κάνω εντελώς λάθος στο ότι η ψηφιακή ευφυΐα θα μας προσπεράσει. Κανένας δεν γνωρίζει σίγουρα, κι αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ανησυχούμε από τώρα.”
Ray Kurzweil, συγγραφέας, εφευρέτης, μελλοντολόγος
Ο Kurzweil είναι διάσημος μελλοντολόγος. Το 2017 είχε κάνει μια ιδιαίτερα πετυχημένη πρόβλεψη: “Μέχρι το 2029, οι υπολογιστές θα έχουν ανθρώπινου επιπέδου ευφυΐα· το να τους βάζουμε μέσα στον εγκέφαλό μας, για να τον συνδέουμε στο δίκτυο, να επεκτείνουμε το ‘τι’ είμαστε. Σήμερα, αυτό δεν είναι απλά ένα μελλοντικό σενάριο. Είναι εδώ, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, και θα επιταχυνθεί.”
Ben Goertzel, CEO στη SingularityNET και επικεφαλής στη Hanson Robotics
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στους τεχνολογικούς κύκλους, ο Goertzel έχει την τάση να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις για το μέλλον της τεχνολογίας. Το 2018 έκανε την εξής: “Δε νομίζω πως χρειαζόμαστε ριζικά νέους αλγόριθμους, νομίζω ότι χρειάζεται να συνδέσουμε τους αλγόριθμους με διαφορετικούς τρόπους απ’ ότι κάνουμε σήμερα. Αν έχω δίκιο, τότε έχουμε ήδη τους βασικούς αλγόριθμους που χρειάζονται… Νομίζω ότι απέχουμε λιγότερα από δέκα χρόνια από τη δημιουργία ΤΝ ανθρώπινου επιπέδου.”
Jürgen Schmidhuber, συνιδρυτής της NNAISENSE και διευθυντής του IDSIA
Γνωστός και ως ο πατέρας της AI, ο Schmidhuber κοιτάει πέρα από την AGI και προς τη “μοναδικότητα” (singularity) – όρος ο οποίος περιγράφει το σημείο που μια τεχνητή νοημοσύνη γίνεται τόσο ισχυρή που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί και αλλάζει ριζικά την ανθρωπότητα. “Το Singularity είναι 30 χρόνια μακριά, αν δεν αλλάξει ο ρυθμός προόδου, και θα υπάρχουν σχετικά φθηνές υπολογιστικές συσκευές που θα έχουν όσες συνδέσεις έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά θα είναι πολύ πιο γρήγορες.”
Yoshua Bengio, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών, University of Montreal
Ο καθηγητής προτιμά τον όρο “ευφυΐα ανθρώπινου επιπέδου” αντί του “AGI”. Επίσης, είναι αρκετά δύσπιστος. “Δε νομίζω πως γίνεται να γνωρίζουμε το ‘πότε’, σε πόσα χρόνια, σε πόσες δεκαετίες, θα φτάσουμε την ανθρωπίνου επιπέδου ΤΝ.”
Όπως διαφαίνεται από τους περισσότερους, όμως, η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη μάλλον είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουμε. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που νομίζουν πως το ChatGPT είναι μια “γενική” τεχνητή νοημοσύνη και πως, επειδή μπορεί να γράψει κείμενο, είναι ικανή για τα πάντα. Αυτό δεν ισχύει και, όπως φαίνεται από τις προβλέψεις των “γκουρού” του τομέα, μάλλον δεν θα ισχύει για αρκετά χρόνια ακόμα. Μάλλον.