7
Τεχνολογία

Hololens: Τι είναι και πως θα αλλάξει τη ζωή σου;

Hololens: Τι είναι και πως θα αλλάξει τη ζωή σου;
Ρίχνουμε μια ματιά στο εντυπωσιακότατο headset «μικτής» πραγματικότητας που ετοιμάζει η Microsoft.

Η νέα μεγάλη επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας είναι τα headsets εικονικής πραγματικότητας, τα οποία απευθύνονται κυρίως στο χώρο του gaming. Πολλοί μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θα αλλάξει τον τρόπο που διασκεδάζεις και επικοινωνείς.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο μεταδόθηκαν για πρώτη φορά σε VR 360 μοιρών.

Από την εικονική, στη μικτή πραγματικότητα

Πριν από ένα περίπου έτος, η Microsoft τάραξε τα νερά παρουσιάζοντας τη δική της προσέγγιση στο χώρο, με το HoloLens. Το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση στο HoloLens ήταν ότι αντί για μια κλειστή μάσκα που σε απομονώνει από το περιβάλλον, εδώ υπάρχει μια ημιδιαφανής γυάλινη οθόνη που μοιάζει με μάσκα του σκι και που επιτρέπει αυτόν που τη φορά να βλέπει. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο «όπλο» του HoloLens. Δεν σε βάζει μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, αλλά σου παρουσιάζει μια επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), την οποία η Microsoft ονομάζει μικτή (mixed reality).

Τι σημαίνει όμως αυτό; Με απλά λόγια, όταν φοράς το HoloLens, τα εικονικά αντικείμενα (χαρακτήρες ενός παιχνιδιού, τρισδιάστατο σχέδιο ενός αντικειμένου, ή ένα παράθυρο ενός app), τοποθετούνται και αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο που βλέπεις γύρω σου. Έτσι, μπορείς να κυνηγάς τερατάκια σε ένα παιχνίδι και αυτά να κρύβονται πίσω από τον καναπέ του σαλονιού σου (τον πραγματικό καναπέ, όχι έναν εικονικό), ή να τοποθετήσεις μόνιμα ένα παράθυρο κάποιου app, όπως για παράδειγμα τον καιρό, ή το e-mail σου, στην πόρτα του (πραγματικού) ψυγείου σου. Από την άλλη, μπορεί να ασχολείσαι με το βιομηχανικό σχέδιο και να βλέπεις το τρισδιάστατο αντικείμενό σου από όλες τις γωνίες, σε πραγματικό μέγεθος και να το τοποθετείς όπου θες για να δεις πως θα έμοιαζε εάν ήταν αληθινό.

hololens3

Όλα αυτά φυσικά είναι αντιληπτά μόνο από αυτόν που φορά το HoloLens. Μόλις το βγάλει, τα πάντα εξαφανίζονται και επιστρέφει στην… σκέτη πραγματικότητα 🙂

Εφαρμογές και κυκλοφορία

Οι εφαρμογές του HoloLens είναι ασύλληπτες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία. Εκτός από οικιακή χρήση και gaming, το HoloLens αναμένεται να βρει και πολλές εμπορικές εφαρμογές, κυρίως στο χώρο των κατασκευών, της τρισδιάστατης σχεδίασης, της επιστήμης γενικότερα και της ιατρικής.

Το HoloLens είναι εντελώς αυτόνομο, δεν απαιτεί σύνδεση με υπολογιστή και αποτελεί μέρος της γενικότερης πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας που αναπτύσσει η Microsoft η οποία ονομάζεται Windows Holographic.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η development edition του HoloLens, η οποία κοστίζει $3.000 και απευθύνεται σε developers που θέλουν να αναπτύξουν apps. Όταν κυκλοφορήσει η πρώτη καταναλωτική έκδοση, αναμένεται να κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα και επομένως δεν ξέρουμε πότε ακριβώς το επαναστατικό HoloLens θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων.

Για να πάρεις μια μικρή ιδέα για το πως το HoloLens θα αλλάξει τον τρόπο που διασκεδάζεις, αλλά και που δουλεύεις, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο.

hololens2