14
Πολίτης του Σήμερα

Καθαρές παραλίες με ρομπότ!

Καθαρές παραλίες με ρομπότ!
Σε λίγο καιρό οι παραλίες θα παραμένουν καθαρές με καθαριστές-ρομπότ να τις φροντίζουν μέρα και νύχτα!

Εμείς εδώ στην Ελλάδα το ξέρουμε από πρώτο χέρι: η μόλυνση του περιβάλλοντος φαίνεται καθαρά από τις παραλίες. Εδώ και δεκαετίες έχουμε τον γνωστό σε όλους γλάρο να μας υπενθυμίζει “όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές”. Δυστυχώς, όμως, οι παραλίες δέχονται τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, τόσο από τους “επισκέπτες” όσο και από την ίδια τη θάλασσα, η οποία ξεβράζει στις ακτές ό,τι πετάμε και καταλήγει στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτσίγαρα είναι ίσως το πιο “ένοχο” από τα σκουπίδια. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως πετάμε 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα! Οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν αλλά το αποτσίγαρο – και πιο συγκεκριμένα το φίλτρο – μπορεί να είναι μικροσκοπικό σε μέγεθος, αποτελείται όμως από πλαστικό και περιέχει τοξικές ουσίες οι οποίες βλάπτουν σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν αποσυντίθενται εύκολα και, όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, βγάζουν όλες αυτές τις τοξικές ουσίες, βλάπτοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Η λύση στον καθαρισμό των παραλιών μας έρχεται από την Ολλανδία, και έχει τη μορφή ρομπότ! Το όνομά του είναι BeachBot και αποστολή του είναι η καθαριότητα των ακτών. Για άλλη μια φορά, όμως, δε μιλάμε για ανθρωπόμορφο ρομπότ αλλά για μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή η οποία μπορεί να αναγνωρίσει και να αφαιρέσει απορρίμματα μικρού μεγέθους από παραλίες. Το ρομπότ χρησιμοποιεί κάμερες και σύστημα αναγνώρισης εικόνας για να εντοπίσει αποτσίγαρα και να τα μαζέψει από την άμμο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως, όποτε δε μπορεί να αναγνωρίσει κάποιο αντικείμενο, ανεβάζει τη φωτογραφία στο internet και, μέσω του αντίστοιχου app, το κοινό μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση, ενώ παράλληλα το σύστημα “μαθαίνει”! Οι χρήστες του app μπορούν, αν το επιθυμούν, να ανεβάσουν και δικές τους φωτογραφίες για να βοηθήσουν το σύστημα να αναγνωρίζει περισσότερα απορρίμματα. Με αυτό τον τρόπο, το BeachBot συλλέγει, εκτός από τα ίδια τα απορρίμματα, και δεδομένα και βοηθά τους επιστήμονες να έχουν καλύτερη γνώση του προβλήματος.

Το BeachBot έχει ήδη δοκιμαστεί σε αρκετές παραλίες στην Ολλανδία, βοηθώντας τον καθαρισμό τους. Οι σχεδιαστές του, όμως, ήδη δουλεύουν πάνω στον διάδοχό του, το MAPP, το οποίο είναι ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να αναλάβει τον καθαρισμό και άλλων κοινόχρηστων χώρων, όπως πάρκα. Τα ρομπότ αυτά εντοπίζουν τα απορρίμματα και χαρτογραφούν τους χώρους, ενώ είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνεργάζονται για την συλλογή των σκουπιδιών.

Το πρόβλημα των πλαστικών είναι το πιο σημαντικό στον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Τα διάφορα είδη πλαστικών αντιστοιχούν στο 89% των απορριμμάτων, και μάλιστα είναι το μοναδικό είδος το οποίο δεν αποσυντίθεται και το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στους οργανισμούς που το καταπίνει ή που μπλέκονται σε αυτό. Τα στοιχεία του OSPAR, ενός οργανισμού που παρακολουθεί τα απορρίμματα που βρίσκονται σε παραλίες στον βορειοανατολικό Ατλαντικό, αναφέρει πως υπολογίζεται ότι καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, κάθε χρόνο!

Σαφώς το BeachBot δεν είναι παρά μια προσπάθεια για τη λύση ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. Δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία, όμως, η οποία μπορεί να κρατήσει τις παραλίες χωρίς αποτσίγαρα (και άλλα σκουπίδια), δουλεύοντας νυχθημερόν.