Η ιστορία του μικρού βοσκού που φώναζε λύκος είναι γνωστή σε όλους, αλλά πλέον η τεχνολογία έχει αλλάξει μια μικρή παράμετρο: πλέον ο “κακός λύκος” είναι ο φύλακας!
Πηγαίνουμε, λοιπόν, στην Ιαπωνία και βρίσκουμε ήδη από το 2017 μια προσπάθεια για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι εισβολές αγριογούρουνων στις καλλιέργειες, οι οποίες προκαλούσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Η απάντηση ήρθε από μια εταιρεία ονόματι Wolf Kamuy, η οποία κατασκεύασε έναν μηχανικό λύκο. Μιλάμε, προφανώς, για ένα ρομπότ, το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μοιάζει με έναν τερατώδη λύκο, με μεγάλα δόντια, γούνα, κεφάλι που μπορεί να κινηθεί δεξιά και αριστερά, κόκκινα μάτια που φωτίζουν στο σκοτάδι (μέσω ενσωματωμένων LED), αλλά και ηχεία που μπορούν να παράξουν ένα αλύχτημα στα 90 ντεσιμπέλ, το οποίο θα παγώσει το αίμα σε οτιδήποτε πλησιάζει.
Το ρομπότ αυτό, το οποίο αναμενόμενα ονομάζουν “Super Monster Wolf”, έχει κάνει θαύματα στην προστασία των καλλιεργειών αλλά και των ίδιων των αγροτών! Σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας, ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, και η επέκταση των πόλεων, έχουν οδηγήσει τα άγρια ζώα στο να εισβάλλουν σε αστικές περιοχές. Το γεγονός είναι πως το 2021 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις αρκούδας, σε 150 καταγεγραμμένες επιθέσεις.
Με το Super Monster Wolf, οι ειδικοί ελπίζουν να αποθαρρύνουν αρκούδες και άλλα άγρια ζώα από το να μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και να προκαλούν ζημιές τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ίδια. Μετά από παρατηρήσεις, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα αλυχτήματα του ρομπο-λύκου αποθαρρύνει αρκούδες σε έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, κάτι πολύ καλύτερο από ηλεκτρικά συρματοπλέγματα.
Η πραγματικότητα της Ιαπωνίας είναι αυτής ενός πληθυσμού ο οποίος γερνά γρήγορα, και σύντομα δεν θα διαθέτει τα μέσα για να προστατεύει καλλιέργειες ή ακόμη και απομακρυσμένα χωριά από τα άγρια ζώα. Ο ρομποτικός λύκος είναι μια λύση, η οποία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλες χώρες όπως η δική μας, απομακρύνοντας άγρια και πιθανώς επικίνδυνα ζώα από καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές. Αλλά δεν είναι παρά η αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο έχει τις ρίζες του στην αλλαγή του κλίματος και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Όσο εντυπωσιακός κι αν είναι ο λύκος–ρομπότ, τα ζώα μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής, καθώς λιγοστεύει ο ζωτικός τους χώρος, και αυτό είναι δικό μας κατόρθωμα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.