14
Πολίτης του Σήμερα

Meetings από το σπίτι; Μην είσαι… ερασιτέχνης!

Meetings από το σπίτι; Μην είσαι… ερασιτέχνης!
Δουλεύεις από το σπίτι; Βασικές συμβουλές για να κάνεις meetings εξ αποστάσεως σαν επαγγελματίας

Η δουλειά από το σπίτι είναι μια νέα πραγματικότητα, η οποία πιθανώς να μείνει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα είναι αναγκαιότητα. Δεν είναι όλοι συνηθισμένοι – ούτε εξοπλισμένοι – στη δουλειά από το σπίτι, όμως, και η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη. Το θετικό είναι, βέβαια, πως γλυτώνεις τον χρόνο της μετακίνησης αλλά και της προετοιμασίας για το γραφείο, τον οποίο μπορείς πλέον να αφιερώσεις στους δικούς σου ανθρώπους. Οι δυσκολίες, όμως, παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες και κάποια πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις έτσι ώστε τα video meetings σου να είναι επαγγελματικά.

Εξοπλισμός

Το γνωρίζουμε πως όλα τα laptops έχουν ενσωματωμένη webcam και μικρόφωνο. Η λύση αυτών θα πρέπει να είναι λύση ανάγκης και όχι επιλογή, αν θέλεις να φαίνεσαι και να ακούγεσαι επαγγελματικά. Για πρώτο βήμα, πάρε μια webcam νέας γενιάς. Οι κάμερες αυτές θα σου δώσουν απείρως καλύτερη εικόνα απ’ ότι μια μικροσκοπική ενσωματωμένη webcam. Το ίδιο ισχύει και για το μικρόφωνο. Ακόμη και ένα μέσου κόστους headset με μικρόφωνο θα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από το ενσωματωμένο μικροφωνάκι.

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνουμε και τον φωτισμό. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να κάθονται με πλάτη σε κάποιο παράθυρο ή μπαλκόνι. Προσπάθησε να έχεις το φως της ημέρας στο πρόσωπό σου ή ελαφρώς πλάγια και όχι από πίσω, διότι η κάμερα θα προσαρμόσει την εικόνα βάσει του φωτός του παραθύρου και όχι βάσει του προσώπου σου – με άλλα λόγια θα φαίνεσαι σκοτεινός ή και καθόλου, χαμένος στη λάμψη. Αν επιλέξεις τον πλάγιο φωτισμό, φρόντισε να έχεις κάποια λάμπα ώστε να φωτίζει και την άλλη πλευρά σου! Αν δεν έχεις καθόλου φυσικό φωτισμό, θα χρειαστείς φως! Πολύ φως! Όχι από πίσω σου, πάντα, αλλά για να φωτίζουν καλά το πρόσωπό σου.

Τέλος, το Internet είναι πολύ σημαντικό. Καλό θα είναι να έχεις διασφαλίσει πως έχεις κλείσει όλα τα άλλα προγράμματα που μπορεί να χρησιμοποιούν το Internet, αλλά και να πεις στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σου να μην δουν ταινία ή βίντεο στο YouTube εκείνη την ώρα που θα κάνεις βιντεοκλήση. Για όλα τα προηγούμενα απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να έχεις μια αξιόπιστη σύνδεση, μια σύνδεση COSMOTE δηλαδή. Δες εδώ όλα τα πακέτα.

Εικονικό φόντο

Τα περισσότερα προγράμματα βιντεοκλήσεων έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν”το φόντο της εικόνας και να βάλουν κάτι άλλο ως φόντο. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται εικονικό φόντο και μπορεί να… κρύψει το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι, για να μην πρέπει να συμμαζέψεις μια γωνιά του σπιτιού σου, ώστε να δείχνει τέλεια στο βίντεο. Έτσι μπορείς να κάνεις βιντεοκλήσεις ακόμη και από το τραπέζι της κουζίνας.

Φίλτρα

Αρκετές εφαρμογές βιντεοκλήσεων έχουν την δυνατότητα πρόσθεσης φίλτρων στην εικόνα σου, ώστε να δείχνεις (λίγο) καλύτερα. Δεν είναι, προφανώς, επιπέδου… Instagram, αλλά ίσως βοηθήσουν.

Βεστιάριο

Η καλύτερη μέθοδος για να μπεις στο mood της δουλειάς, είναι να… ντυθείς. Ντύσου με τα ρούχα που θα φόραγες στο γραφείο και όχι το παλιό φούτερ ή τις… πιτζάμες σου. Εμφανίσου έτσι όπως θα σε έβλεπαν οι συνεργάτες σου στη δουλειά. Άντε, ίσως λίγο πιο ανεπίσημα.

Και βέβαια, κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε πως, όσο κι αν προσπαθήσεις να μηδενίσεις τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, οι πιθανότητες λένε πως αυτές είναι αναπόφευκτες. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως θα πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς. Κλείσε την πόρτα του δωματίου στο οποίο βρίσκεσαι, βγάλε τη γάτα έξω, φρόντισε τα παιδιά σου να τα προσέχει κάποιος άλλος, πως οι γονείς σου δε θα μπουν μέσα για να σε ρωτήσουν τι θες να φας για μεσημέρι, ή πως ο σκύλος είναι δεμένος.

Καλή δουλειά!