13
Επιστήμη & Έρευνα

Τύπωσέ μου ένα σπίτι: διαστημική τεχνολογία στη Γη

Τύπωσέ μου ένα σπίτι: διαστημική τεχνολογία στη Γη
Στα σχέδια της ιταλικής εταιρείας WASP είναι η κατασκευή μιας 3D εκτυπωμένης κατοικίας με πλήρη αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Η αποίκιση του διαστήματος βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες τόσο της NASA όσο και άλλων κρατών, μα και ιδιωτικών εταιρειών. Οι τεχνολογίες για τη γρήγορη κατασκευή κτισμάτων εξελίσσονται ραγδαία και πολλές από αυτές περιστρέφονται γύρω από την “εκτύπωση” τριών διαστάσεων (κοινώς 3D printing), αξιοποιώντας υλικά από το εκάστοτε μέρος. Για παράδειγμα, στη Σελήνη υπάρχει ο γνωστός ρεγόλιθος, ενώ στον πλανήτη Άρη γίνονται εκτεταμένες δοκιμές για κατασκευή με το αρειανό χώμα – τουλάχιστον αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει εκεί, μέχρι να επιστρέψουν τα πρώτα δείγματα εδάφους και να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Εκτός της κατασκευής κτισμάτων, υπάρχουν έρευνες δεκαετιών πάνω στην αυτονομία, την ανακύκλωση των πρώτων υλών και του νερού, την καλλιέργεια τροφίμων, την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την παραγωγή της μέσω των διαθέσιμων πηγών (ήλιος, αέρας, νερό). Ακόμη και σήμερα διεξάγονται πειράματα για τη βελτιστοποίηση της λεγόμενης “βιόσφαιρας”, κατασκευών που θα μπορούν να είναι εντελώς αυτάρκεις, ακόμη κι αν βρίσκονται σε απόλυτη απομόνωση, ακριβώς όπως θα είναι και οι αποικίες στη Σελήνη ή στον Άρη.

Μια εταιρεία από την Ιταλία, όμως, ονόματι WASP (World’s Advanced Saving Project), θέλει να αξιοποιήσει αυτή τη συσσωρευμένη γνώση και να φέρει τις τεχνολογίες αυτές στην επιφάνεια της Γης! Η λογική είναι της κατασκευής σπιτιών τα οποία μπορεί να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν εντελώς αυτόνομα, αλλά μιας και θα βρίσκονται στη Γη αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορούν όμως να είναι ενεργειακά αυτόνομα, να μη χρειάζονται, δηλαδή, παροχή ρεύματος, καυσίμων, ή ακόμη και νερού! Παράλληλα, οι ερευνητές της WASP θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο την εξάρτηση από τον “έξω” κόσμο και στο επίπεδο των τροφίμων, φροντίζοντας για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών στον διαθέσιμο χώρο του εξωτερικού των σπιτιών.

Το project ονομάζεται Itaca και οι άνθρωποι της WASP έχουν προβλέψει μια κυκλική έκταση με διάμετρο 33 μέτρων, στην οποία σκοπεύουν να κατασκευάσουν το πρώτο τέτοιο σπίτι αλλά και οι “κήποι” με τις καλλιέργειες! Το ίδιο το σπίτι θα κατασκευαστεί μέσω του ειδικού 3D printer της WASP, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα χώματος, ασβέστη, και κελυφών ρυζιού, “χτίζοντας” τη βασική δομή του σπιτιού σε επίπεδα. Έπειτα θα αναλάβουν τεχνικοί την εγκατάσταση οροφής και παραθύρων, αλλά και των ηλεκτρομηχανολογικών εξαρτημάτων.

Το Itaca θα διαθέτει ηλιακά πάνελ για την ηλεκτροδότηση, ειδικό σύστημα συλλογής βρόχινου νερού για πόση, άρδευση, και καθαριότητα, ενώ σχεδόν όλος ο ελεύθερος χώρος στο εξωτερικό του σπιτιού θα μετατραπεί σε κήπο για την καλλιέργεια τροφίμων. Ο στόχος είναι να επιτύχουν την αυτονομία του σπιτιού, επιτρέποντας σε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων να ζουν εντελώς εκτός δικτύου, χωρίς ρεύμα, νερό, αέριο, αποχέτευση! Ακόμη και η θέρμανση θα επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού ηλιακής ενέργειας και γεωθερμίας, ταυτοχρόνως με την ψύξη τους θερινούς μήνες, ενώ το νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές για όλες τις χρήσεις.

Το πρωτότυπο Itaca θα χτιστεί και θα δοκιμαστεί σε μια επαρχιακή περιοχή κοντά στη Bologna της Ιταλίας, για να αποδείξει την βιωσιμότητα του σχεδίου.