7
Τεχνολογία

Tablets για μπόμπιρες

Tablets για μπόμπιρες
Τα παιδιά σου θέλουν tablet; Διάβασε τις συμβουλές μας πριν επιλέξεις το κατάλληλο.

Αν έχεις παιδιά, ίσως το έχεις καταλάβει ήδη: τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν συσκευές και τεχνολογίες πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Ίσως ακόμη κι εσύ να δυσκολεύτηκες στην αρχή, όταν έπιασες στα χέρια σου για πρώτη φορά ένα tablet ή ένα smartphone. Τα παιδιά όμως, με το μυαλό τους εύπλαστο και ευέλικτο, μαθαίνουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το χειρισμό των συσκευών αυτών, ενώ φαίνεται πως μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν λογικά άλματα στο χειρισμό τους και να ανακαλύπτουν νέες λειτουργίες και δυνατότητες, κάτι που εμείς οι ενήλικες κάνουμε με σημαντικά μεγαλύτερη δυσκολία. Πλέον είναι σχεδόν ανέκδοτο το ότι η δική μας γενιά, όταν τα σημερινά παιδιά θα είναι ενήλικες, θα έχει να αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα κατανόησης των τεχνολογιών που θα υπάρχουν τότε.

Αλλά ας μείνουμε στο παρόν. Τα σημερινά παιδιά χρειάζονται τέτοιες συσκευές για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος εξ αυτών είναι να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονται στο μέλλον, ενώ βέβαια οι δυνατότητες που παρέχουν τα tablets από άποψης ερεθισμάτων, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας είναι πραγματικά τεράστιες.

Ωραία λοιπόν, σε πείσαμε πως το παιδί σου χρειάζεται tablet. Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις το καλύτερο; Ας δούμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Ποιος θα το χρησιμοποιεί;

Αν θέλεις tablet το οποίο θα χρησιμοποιείται τόσο από το παιδί όσο και από εσένα, τότε θα θέλεις κάτι πιο ισχυρό και ευέλικτο από ένα απλό tablet ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Ιδανικά, θες tablet με δυνατότητα για διαφορετικούς λογαριασμούς. Αντιθέτως, αν το tablet προορίζεται για αποκλειστική χρήση παιδιών, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί κάτι τέτοιο.

Μέγεθος

Πολλοί πιστεύουν πως τα παιδιά βολεύονται και με μικρά tablets. Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως μια μεγάλη οθόνη δίνει περισσότερο χώρο στο παιδί, είναι πιο άνετο για τα μάτια του, αλλά και του δίνει πιο έντονα ερεθίσματα. Βέβαια, το μέγεθος είναι συνδεδεμένο και με το κόστος…

Κόστος

Το κόστος της συσκευής είναι ο κύριος παράγοντας. Προτείνουμε να βάλεις ένα συγκεκριμένο budget στο νου σου και να πάρεις το δυνατότερο tablet που μπορείς να βρεις μέσα σε αυτό το ποσό. Τα πιο ακριβά tablets συνήθως έχουν καλύτερης ποιότητας οθόνη, γρηγορότερο επεξεργαστή και είναι, γενικά, καλύτερα. Έχε στο μυαλό σου, όμως, πως μιλάμε για παιδί οπότε υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα το tablet να χαλάσει. Επομένως, μην δώσεις στο μπόμπιρα tablet των 800 ευρώ.

Apps

Είτε μιλάμε για iPad, είτε για Android, είτε ακόμη και κάποιο από τα εξειδικευμένα tablets για παιδιά, υπάρχουν χιλιάδες apps για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Με λίγο ψάξιμο στο αντίστοιχο app store, μπορείς να βρεις ό,τι χωράει στη φαντασία σου. Προσοχή σε tablets χαμηλού κόστους που δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση νέων apps. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως το Apple App Store έχει τον καλύτερο έλεγχο των apps, ειδικά για παιδιά, ενώ το Play Store της Google είναι κάπως πιο χαλαρό. Επίσης προσοχή σε apps που απαιτούν αγορά και, προφανώς, σε καμία περίπτωση δε βάζεις στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο tablet του μικρού.

Γονικός έλεγχος

Σε γενικές γραμμές, όλες οι συσκευές έχουν κάποιο επίπεδο γονικού ελέγχου. Κάποιες όμως έχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, τις οποίες θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψη σου. Ίσως επιλέξεις να κατεβάσεις εκ των υστέρων κάποιον ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά browser, ενώ αν ανησυχείς πολύ, μπορείς να μην το συνδέεις μονίμως στο internet ή να επιλέξεις κάποιο μοντέλο χωρίς σύνδεση.

Θήκες

Όπως προαναφέραμε, ζημιές και παιδιά είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Καλό θα είναι το tablet που θα επιλέξεις να έχει κέλυφος ικανό να αντέξει… παιδική μεταχείριση ή τουλάχιστον να έχει διαθέσιμη κάποια θήκη για τέτοια δουλειά.

Χαρακτηριστικά

Εδώ δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να πούμε. Προφανώς, ακόμη και τα παιδιά θέλουν καλό και γρήγορο tablet – ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το ότι, για παράδειγμα, το tablet καθυστερεί να ανοίξει ένα app, να παίξει ένα βίντεο ή να ανταποκριθεί στις εντολές του, επειδή είναι φθηνό και αργό. Αν το tablet είναι αργό, το παιδί πιθανότατα θα χάσει το ενδιαφέρον του.

Έχοντας λάβει υπόψη σου όλα τα παραπάνω, δεν έχεις παρά να πας μια βόλτα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE για να βρεις το tablet που σου ταιριάζει!. Όπως θα δεις, υπάρχουν και εξειδικευμένα tablets για παιδιά. Επομένως κάνε την επιλογή σου αναλόγως.